State Department: Antisemitizam u Europi u porastu

Antisemitizam je u porastu u Europi što je prisililo međunarodnu zajednicu da se na ovu pošast usredotoči s obnovljenom energijom, rekao je u srijedu u izvješću američki State Department.

State Department je u svom prvom godišnjem izvješću o globalnom antisemitizmu rekao da je nakon smanjenja antisemitskih napada nakon Drugog svjetskog rata posljednjih godina zabilježen njihov porast.

"Sve veća učestalost i ozbiljnost antisemitskih izgreda od početka 21. stoljeća, posebice u Europi, prisilila je međunarodnu zajednicu da se usredotoči na antisemitizam s obnovljenom energijom", kaže izvješće koje pokriva razdoblje od srpnja 2003. do prosinca 2004.

State Department zapaža da porast broja muslimana u zapadnoj Europi, od kojih su mnogi siromašni i neobrazovani, pridonosi porastu antisemitizma na tom području te da su za sve veći broj incidenata odgovorni nezadovoljni mladi muslimani.

Tradicionalne skupine krajnje desnice i dalje su odgovorne za značajan dio napada na Židove i židovsku imovinu u zapadnoj Europi, kaže izvješće pripremljeno za vanjskopolitičke odbore Senata i Zastupničkog doma američkog Kongresa.

State Department navodi podatke Europske unije i pojedinih zemalja prema kojima je do zamjetnog porasta došlo u Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj, Velikoj Britaniji i Nizozemskoj.

U istočnoj Europi skinheadsi i pripadnici rubnih radikalnih političkih skupina su odgovorni za većinu antisemitskih izgreda, stoji u izvješću.

Antisemitizam ostaje ozbiljan problem u Rusiji, Bjelorusiji i drugim zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza, a najviše izgreda izazvali su ultranacionalisti i drugi krajnje desni elementi, navodi izvješće.

"Stereotip o Židovima kao manipulatorima globalne ekonomije nastavlja predstavljati plodno tlo za antisemitsku agresiju", kaže se u izvješću State Departmenta.

Počevši od 2000. porastao je broj verbalnih napada protiv Židova kao i slučajeva vandalizma poput grafita, bacanja bombi u židovske škole, skrnavljenja sinagoga i groblja.

Izvješće zabrinjavajućim označava i pristranost koja se prelijeva u antisemitizam u nekim lijevim medijima i među nekim intelektualcima u Europi.

Osjećaj sigurnosti židovskih zajednica je poremećen, navodi izvješće.

Tom trendu pridonosi rastuća muslimanska populacija s dugogodišnjom odbojnošću prema Izraelu i Židovima kao i događaji u Izraelu, na okupiranim palestinskim teritorijima i u Iraku.

State Department kaže da kritičari Izraela rabe antisemitizam u svojim napadima na Izrael i njegovu politiku te da im često nedostaje uravnoteženost i da se zapravo usmjeravaju na demonizaciju Izraela. U te napade su učestalo kao meta uključene Sjedinjene Države uz česte tvrdnje da se američka vanjska politika formira u Izraelu ili da Židovi kontroliraju medije i financijska tržišta u SAD-u i svijetu, piše u izvješću.

Ono također navodi kako su mnogi Židovi napustili sjevernu Afriku i Bliski istok, osim Izraela, tako da je tamo izvješćeno o malo izgreda sa Židovima. Izvješće, međutim, kritizira Siriju koja trpi i čak podržava "izvoz virulentnog domaćeg antisemitizma" dok službeni mediji šire anticionističku propagandu i demoniziraju Izrael i njegove čelnike.

State Department zapaža zabrinjavajuće izraze anti-semitizma i na drugim područjima.

U Pakistanu, koji uopće nema židovske zajednice, antisemitski osjećaji koje šire mediji su široko rasprostranjeni, navodi izvješće. To odražava najnoviji fenomen antisemitizma u zemljama gdje ima samo malo ili uopće nema Židova, kaže State Department.

Kao pozitivno izvješće navodi kako su u Europi i drugdje u svijetu mnoge vlade sve svjesnije antisemitizma i istupaju protiv njega te jačaju zaštitu židovskih zajednica i židovske imovine.

(Hina) xsl ydm

Pročitajte više