State Department: Srbija treba svim snagama štititi američku ambasadu

AMERIČKU reakciju na napad i paljenje ambasade u centru Beograda nije trebalo dugo čekati: State Department očekuje od Srbije da ispuni preuzete međunarodne obaveze.

Glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack izjavio je: "U kontaktu smo sa srpskom vladom kako bi osigurali da će svim potrebnim snagama ispuniti njhove međunarodne obaveze i pomogli zaštiti diplomatske objekte"

Američki mediji i agencije zasad prenose da su prosvjednici "zapalili fasadu američke ambasade, nakon što je tijekom skupa protiv neovisnosti Kosova eskaliralo nasilje".

"Interventne policijske jedinice su na srpske prosvjednike bacile suzavac, ali su se prosvjednici sa maskama probili u ambasadu", pišu Associated Press i Reuters.

Tijekom dana i za vrijeme napada, američka ambasada u centru Beograda, u ulici Kneza Miloša je bila zatvorena i nikoga od osoblja nije bilo u njoj, navodi State Department.

Američka ambasada u Beogradu je "proročanski" savjetovala američkim građanima da ne budu u blizini prosvjeda, upozoravajući da će "tvrtke i organizacije vezane za SAD biti glavna meta napada demonstranata"

Z.A.
Foto: AFP

Pročitajte više