Stazić: HDZ-ovci nisu skinuli imunitet Rončeviću jer ako počne pričati svi će nastradati

PREDSJEDNIK saborskog povjerenstva koje je istraživalo spornu nabavu vojnih kamiona u MORH-u SDP-ovac Nenad Stazić u razgovoru za Index rekao je da smatra skandaloznom današnju odluku Mandatno-imunitetnog povjerenstva koje nije skinulo imunitet bivšem ministru obrane Berislavu Rončeviću.

Skidanje imuniteta je od Sabora zatražilo Državno odvjetništvo kako bi moglo provesti istragu o nabavi desetak milijuna kuna skupljih kamiona, a kao određeni preokret u cijelom slučaju došlo je objašnjenje Mandatno-imunitetnog povjerenstva da se po novom Zakonu o kaznenom postupku istraga može provesti i bez skidanja imuniteta bivšem ministru.

> Uskok otvorio istragu protiv Berislava Rončevića

"Skandal koji je počeo nabavkom tih kamiona se sada nastavlja skandalom pokušaja ometanja istrage", kazao je za Index Stazić te dodaje kako je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, prije nego je zahtjev za skidanje imuniteta uputio prema Saboru, morao znati da po novom Zakonu o kaznenom postupku smije voditi istragu i bez skidanja imuniteta. Saborski zastupnik u cijeloj priči vidi još jedan grijeh glavnog državnog odvjetnika u činjenici da se Bajić obratio krivom saborskom odboru.

"Kada je već pitao, onda je to mogao pitati nadležno tijelo Odbor za zakonodavstvo, a ne Mandatno-imunitetno povjerenstvo koje nije nadležno da daje tumačenje zakona", smatra SDP-ovac te dodaje da je danas Mandatno-imunitetno povjerenstvo moralo skinuti zastupnički imunitet Berislavu Rončeviću. Svojevrsnu omertu koja u HDZ-u vlada oko slučaja nabave spornih kamiona Stazić smatra strahom od onoga što bi Rončević mogao reći o svojim stranačkim kolegama.

HDZ-ovci možda čekaju da Rončević pobjegne u Bosnu i Hercegovinu

"U HDZ-u svi čuvaju Rončevića jer ako on počne pričati kako je nabavljao kamione, svi iz stranke će nastradati", kaže Stazić te dodaje da je onaj manji, oporbeni, dio povjerenstva koje je razmatralo nabavu kamiona utvrdilo da su vozila bila skuplja 14 milijuna kuna. "Povjerenstvo je utvrdilo da je Rončević potrošio previše. Nije bitno je li to 10 milijuna previše, što je utvrdio Uskok  ili 14 milijuna koliko smo mi utvrdili, nego je bitno da je čovjek pokrao novce."

SDP-ovac Stazić ne želi prognozirati kako će cijela priča završiti jer "Bajić ne želi otvarati istragu, a HDZ na Mandatno-imunitetnom povjerenstvu ne želi skinuti imunitet" pa je svako proricanje budućnosti vrlo nezahvalno. "Pa što HDZ-ovci čekaju, da Rončević pobjegne u Bosnu i Hercegovinu", na kraju razgovora se zapitao Nenad Stazić.
 

 


 

Pročitajte više