Stazić: Vaši drogiraju prijatelje bunikom; Kosor: Vaši se slikaju s halterima na glavi

MINISTAR pravosuđa Ivan Šimonović odgovorio je na današnjem aktualnom satu u Saboru na pitanje ima li bar malo istine u tvrdnjama koje je izrekao Uskokov pouzdanik Joško Kuzmanović o tome je je premijer Ivo Sanader "blagoslovio" nezakonite transakcije Hrvatskog fonda za privatizaciju.

Pitanje je postavio SDP-ov Marin Jurjević kojega je zanimala i utemeljenost tvrdnji da je premijerova supruga trebala biti "vanjska potpora" u toj aferi obzirom da se njezino ime moglo čuti na jednoj od snimaka emitiranih na suđenju za Maestro. Jurjević je pitao i o ulozi HDZ-ovog zastupnika i Jerka Rošina čije se ime također čulo u spomenutoj snimci.

Šimonović je odgovorio kako je nakon javnog objavljivanja video zapisa od glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića zatražio više informacija o svemu te je dobio odgovor kako nema nikakvih dokaza da je premijer ili bilo tko iz hrvatske Vlade bio umiješan u korupciju zbog koje je prošle godine palo čelništvo Hrvatskog fonda za privatizaciju.

Kaže i da je Kuzmanović već u samom startu Maestra kazao kako je neka imena spominjao kako bi pojačao dojam, primjerice u pismu namjere koje je napisao ruskim investitorima. Tamo je naveo da će ukoliko mu HFP ustupi dozvolu za kupovinu ciglane u Ninu za arheološku savjetnicu angažirati premijerovu suprugu, a za urbanističkog savjetnika premijerova prijatelja Rošina. Osim toga i na sudu je potvrdio da nije kontaktirao sa Sanaderima i Rošinom prilikom pisanja pisma, a ni kasnije, napomenuo je Šimonović.

Rončevićevi kamioni pod istražiteljskom lupom saborskih njuškala

Zašto je Berislav Rončević poništio javni natječaj i izravnom pogodbom s tvrtkom Eurokamion kupio 39 kamiona, a onda cijeli posao proglasio vojnom tajnom? Tim će se pitanjem, koje je još za Rončevićeva mandata u MORH-u postavio Predsjednik Republike Stjepan Mesić, a na traženje 38 zastupnika SDP-a baviti saborsko istražno povjerenstvo. Afera bez epiloga, a upitno je hoće li ga dobiti zahvaljujući saborskim detektivima, traje još od 2005. godine.

"Hrvatska strana se nikada neće odreći svojih dokumenata"

Na pitanje o prijedlogu koji je prije neki dan donio predstavnik EU za proširenje Olli Rehn, a vezano uz rješenje pograničnog spora sa Slovenijom, Sanader je rekao da je europski povjerenik zamolio njega i slovenskog Pahora da spomenuti prijedlog javno ne komentiraju još neko vrijeme kako bi obje strane imale dovoljno vremena da ga razmotre i ocijene je li prihvatljiv ili nije.

Sanader je ponovio tvrdnju da je s bivšim slovenskim premijerom Janezom Janšom na Bledu dogovorio stav da se problem razgraničenja na moru rješava putem arbitraže te istakao da se hrvatska strana nikada neće odreći svojih dokumenata. Pozvao je Slovence da prikupe svoje dokumente te da dvije strane sa svim argumentima izađu pred arbitražno tijelo. Predložio je da se parlamenti Hrvatske i Slovenije obvežu da će prihvatiti odluku arbitražnog tijela kakva god ona bila.

"Vlada nije nespremno dočekala plinsku krizu"

Odgovarajući na pitanje o plinskoj krizi, ministar gospodarstva Damir Polančec rekao je da hrvatska Vlada nije nespremno dočekala plinsku krizu. Polančec je tako odbacio prozivke zastupnika Zlatka Koračevića koji je ocijenio da je Vlada odgovorna za štete od dvije milijarde kuna u hrvatskom gospodarstvu koje su nastale zbog plinske krize.

Koračević je Polančeca upitao je li spreman "preuzeti ulogu grobara hrvatskog gospodarstva", ili će ipak podnijeti ostavku. Polančec je odgovorio da članovi Vlade nisu spavali te dodao da on nema osobnih ambicija da mijenja profesiju i počne raditi kao grobar.

Zastupnik je istakao da se plinska kriza mogla izbjeći jer ju se moglo predvidjeti, na što je dobio odgovor da je "sadašnja situacija uvjetovana nečim što je izvan dometa Vlade." Polančec je rekao da vjeruje da će Hrvatska ove godine imati rast BDP-a te dodao da se Vlada novom energetskom strategijom čvrsto opredijelila za energetsku neovisnost.

Da bi se ubuduće izbjeglo ponavljanje plinske krize koja je nedavno pogodila dobar dio Europe, do kraja 2010. trebao bi biti izgrađen novi dobavni plinski pravac koji će preko Donjeg Miholjca ići prema Mađarskoj. Nastavit će se s gradnjom plinskog koridora od Bosiljeva do Splita i dalje prema Dubrovniku. Taj će koridor biti spojen na tzv. jadransko-jonsku trasu koja Europu opskrbljuje plinom iz Azerbejdžana.

Polančec je najavio skorašnji odabir lokacije za za gradnju LNG terminala te dodao da će Plinacro otkupiti podzemno skladište plina koje je u zajedničkom vlasništvu Ine i MOL-a.

Stazić: Vaši drogiraju prijatelje bunikom; Kosor: Vaši se slikaju s halterima na glavi

SDP-ovac Nenad Stazića vragolasto je priupitao potpredsjednicu Vlade Jadranku Kosor smatra li HDZ predizbornom kampanjom gospodarske malverzacije petrinjskih HDZ-ovaca koji su oštetili grad za 121 tisuću kuna, ponašanje HDZ-ove mladeži u Karlovcu koja pjeva ustaške pjesme i razbija kafiće, drogiranje prijatelja bunikom što je napravio bivši načelnik Saborskog i premlaćivanje u Malom Lošinju te napad HDZ-ovca Marija Zubovića na djelatnika Zagrebparkinga.

"Možete li nam reći koje još daljnje aktivnosti planirate da se građani mogu na vrijeme skloniti", pitao je Stazić.

Kosor je odigrala na "komunističku kartu" kazavši da Stazić osuđuje ljude bez pravomoćne sudske presude u maniri komunističkih diktatora. Rekla je da se može pričati i o članovima drugih stranaka među kojima neki dovode striptizete, drugi bježe pijani pred policijom i nude novac, a neki su se "fotografirali s halterima na glavi".

C.D./I.K.

Pročitajte više