Štednja na hrvatski način: Radnike u manjim trgovinama ne puštaju na godišnji

ZAPOSLENICIMA trgovačkog sektora ove godine najveći problem nije prikupljanje novca za ljetovanje. Čak teže od toga im je dobiti godišnji odmor! Zbog štednje su poslodavci maksimalno skresali broj zaposlenih, zbog čega mnogi zaposlenici manjih trgovina uopće ne mogu dobiti godišnji odmor!

"Iako im je zakonom zajamčeno korištenje dva tjedna godišnjeg odmora odjednom malo je onih koji to svoje pravo mogu koristiti uopće, a ljeti posebno. Poslodavci radnicima, neovisno o godišnjem dobu, daju slobodno, primjerice, samo jedan tjedan ili nekoliko dana. Također, poznati su nam i slučajevi kada se radnike šalje na godišnji odmor isključivo kada to poslodavcima odgovora i to bez rješenja za godišnji odmor u kojem je specificirano trajanje odmora", kaže za Glas Slavonije Zlatica Štulić, voditeljica osječkog regionalnog ureda Sindikata trgovine.

Još veća tragedija je što radnici to šutke podnose, u strahu da će ostat bez radnog mjesta u jeku gospodarske krize. "U najvećem broju slučajeva požale se na kršenje prava retroaktivno, tek nakon što dobiju otkaze. Ne žele prijaviti poslodavca ranije jer sumnjaju da ih sindikati mogu zaštititi od otkaza. Mi, naravno, svakome pokušamo pomoći, te stoga potičemo radnike u trgovini nam se javljaju sa svojim problemima", kaže Štulić.

Pročitajte više