Stegnite vi remen bando lopovska ponovo u Zagrebu 1. lipnja na Markovu trgu

"SUKLADNO dosadašnjim ne očitovanjima od strane Vlade na 13 zahtjeva, pozivamo sve građane koji osobno i individualno smatraju da Markov trg treba vratiti građanima i građankama RH da nam se pridruže nenasilnom prosvjedu koji će se održati točno u podne , 1. lipnja na Markovom Trgu pod nazivom: Trg je naš", stoji u pozivu Facebook grupe "Stegnite vi remen bando lopovska".

13 zahtjeva

Naime, nakon prosvjeda 5. prosinca prošle godine, grupa je organizirala i nedavni prosvjed 1. svibnja na središnjem zagrebačkom trgu koji je bio posjećen u puno manjoj mjeri nego onaj prvi. I u prosincu kao i u svibnju prosvjedovalo se protiv politike koju provodi aktualna hrvatska Vlada, a tražila se hitna smjena i "prepuštanje dužnosti sposobnim i poštenim ljudima".

Trinaest zahtjeva na koja i dalje nema odgovora su smanjenje stope PDV-a na 11 posto za sve prehrambene proizvode, oslobođenje od participacije za lijekove i liječenje, izglasavanje zakona kojim bi se poništila zastara kaznenih djela u privatizaciji i pretvorbi, osnivanje fonda za povrat opljačkane imovine, objava Registra branitelja, uskraćivanje prava na mirovinu saborskim zastupnicima koji imaju samo četiri godine radnog staža, ukidanje zabrane prosvjedovanja na Markovom trgu, odustajanje od Pelješkog mosta i svih megalomanskih projekata, povećanje iznosa mirovina najmanje za pet posto, poništenje Zakona o golfu i hitna zaštita prava građana na privatno vlasništvo, ukidanje naplaćivanja visokoškolskog obrazovanja, ukidanja prava glasa dijaspori i lažnim biračima na nepostojećim adresama te uvođenje logične prakse isplaćivanja poticaja seljacima prije sjetve, a ne, primjerice, godinu dana kasnije.

Trg je naš

"Ovim prosvjedom prelazimo sa riječi na djela. Političari su izglasali zabranu prosvjedovanja na Markovu Trgu i utaborili se na istome kako bi mogli neometano provoditi svoju diktaturu. Vrijeme je da građani RH poruče Elitiranoj gospodi na Markovu Trgu da trg pripada narodu, a ne njima!", stoji u poruci Facebook grupe dodajući kako je 1. lipnja dan kada građani individualno izražavaju svoj stav, a ne stav građanske inicijative.

M.M.
Foto: Nenad Dugi (Cropix)

Pročitajte više