Stegovni postupak protiv suca zbog 29 izrečenih, ali ne i napisanih presuda

DRŽAVNO sudbeno vijeće pokrenulo je danas stegovni postupak protiv suca karlovačkog Županijskog suda Ivana Benića kojeg se tereti da u 29 predmeta nije napisao i strankama u postupku odaslao izrečene presude.

Na današnjoj sjednici Vijeće je ukorilo suca splitskog Općinskog suda Davora Svalinu jer je zbog dvogodišnjeg nerada na jednom drugostupanjskom predmetu taj slučaj pao u zastaru.

Vijeće je odbilo zahtjev za pokretanjem stegovnog postupka protiv suca vukovarskog Općinskog suda Siniše Radanovića koji se sumnjičio da je jednu presudu donio sam, bez nazočnosti ostalih članova sudskog vijeća.

Predsjednik Općinskog suda u Vukovaru Ivan Vulić zatražio je pokretanje stegovnog postupka i razrješenje suca Radanovića, optužujući ga da je falsificirao, odnosno donio presudu bez članova vijeća iz reda sudaca porotnika, isplativši im čak i naknadu za neodržanu sjednicu sudskog vijeća.

Tom je ´krivotvorenom´ presudom zbog bludnih radnji nad maloljetnicima osuđen jedan profesor koji je nakon toga ostao bez posla.

Članovi DSV-a odbacili su zahtjev za pokretanjem stegovnog postupka ističući da je Radanović u tom predmetu mogao i sam donijeti presudu.

Iznoseći svoju obranu Radanović je porekao da je presudu donio bez ostalih članova sudačkog vijeća.

Pročitajte više