Šteta od uragana Iana mogla bi dosegnuti 57 milijardi dolara

Foto: EPA

OSIGURAVATELJI mogu očekivati i do 57 milijardi dolara imovinske štete koju je na kopnu u SAD-u prouzročio uragan Ian, objavila je danas tvrtka za modeliranje rizika Verisk. Projekcije osiguravatelja uključuju procijenjene štete od vjetra, olujnog nevremena i poplava na kopnu, povezanih s udarom uragana Iana na Floridi i u Južnoj Karolini, objavila je tvrtka.

Procjena raspona štete kreće se od 42 do 60 milijardi dolara, kada se uključe i gubici Nacionalnog programa osiguranja od poplava, potencijalne sudske tužbe i sporovi i proširena definicija osiguranja. Uragan Ian odnio je, prema podacima od nedjelje, 80 ljudskih života, a građani Floride i Sjeverne i Južne Karoline kreću s popravkom štete koja bi se mogla mjeriti u desecima milijardi dolara.

Procjenjuje se da je u ponedjeljak samo na Floridi, na koju se Ian obrušio prošlog tjedna, bez struje još uvijek bilo približno 628.285 domova i poslovnih objekata, navodi Reuters. Posljedice udara uragana na Južnu Karolinu činit će otprilike jedan posto ukupne štete koju će pokrivati osiguravatelji, procijenili su u Verisku.

Američka tvrtka za podatke o imovini i analitiku CoreLogic u petak je procijenila osigurane gubitke za Floridu od uragana Iana u rasponu od 28 milijardi i 47 milijardi dolara. To bi za Floridu moglo značiti najveće štete od uragana Andrewa koji ih je pogodio prije 30 godina. Očekuje se da će oporavak zakočiti i otežati inflacija i visoke kamate te skuplji materijali i veći troškovi rada.

Pročitajte više