Steven Spielberg za dvije godine počinje snimati film o Jasenovcu?

U ZAJEDNIČKOJ produkciji Srbije i Republike Srpske u svibnju 2011. godine trebao bi se početi snimati film o koncentracijskom logoru Jasenovac, a špekulacije koje ga prate u srpskim medijima gotovo su nevjerojatne. Press tako piše kako je režija ovog filmskog uratka ponuđena Stevenu Spielbergu, dok bi glavnu ulogu mogao odigrati Robert De Niro!

> Robert de Niro u razgovoru s Borisom Tadićem: Možda sam i ja dijelom Srbin

Spielberg se, prema pisanju srpskog dnevnika, nije oglasio povodom ove ponude, ali nagađa se kako bi Spielberg mogao biti vrlo zainteresiran za povratak temi nacističkog progona "nižih rasa" za vrijeme Drugog svjetskog rata, koju je već obrađivao u proslavljenoj "Schindlerovoj listi" (s razlikom da je naglasak tada bio na Židovima). Ukoliko se Spielberg doista prihvati filma o "Jasenovcu", ne bi mu trebao biti problem nagovoriti De Nira da u njemu zaigra, posebno jer je tog slavnog glumca Press opisuje kao "velikog prijatelja srpskog naroda".

Podsjetimo, snimanje ovog filma prošle su godine zajedno najavili Boris Tadić i Milorad Dodik, koji su priču o Jasenovcu opisali kao "veliki filmski projekt kojim će se očuvati pažnja na najgore mjesto genocida nad Srbima u novijoj povijesti". Promotori filma tvrde kako bi se do kraja godine trebalo znati više detalja o samom izgledu filma, ali zbog obimnih priprema snimanje će početi tek za dvije godine. "Vjerujem da će ovaj film biti zajednički projekt Srbije i Republike Srpske, jer jedino tako on ima puni smisao", kazao je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Anton Kasipović koji je podvukao kako "prvi igrani film o Jasenovcu zahtjeva istaknuta scenaristička i redateljska imena". No, Kasipović ipak nije komentirao glasine da će u stvaranje filma o Jasenovcu sudjelovati Spielberg i De Niro, već je kazao kako je bitno da ovaj film stvaraju domaći umjetnici."Ljudi ovdje drugačije osjećaju Jasenovac i zlo koje se dogodilo u Drugom svjetskom ratu nego neki drugi ljudi. Smatram da je to važna kopča", dodaje Kasipović.

Pripreme za snimanje filma odvijaju se u Kozarskoj Dubici, gdje je nedavno preseljeno sjedište producentske kuće "Balkan film", a Tihomir Stanić, direktor te kuće, kazao je kako će se film i snimati na tom teritoriju, kojem je jedan dio logora i geografski pripadao. "Pripreme su u tijeku, ali još smo daleko od početka snimanja. Ni scenarij još nije završen, tako da se početak očekuje u svibnju 2011. I dalje smo u pregovora, kockice se polako slažu", rekao je Stanić za Press i dodao kako se ne žele žuriti jer je to vrlo "opsežan i značajan projekt". Velik dio sredstava koja su potrebna za snimanje filma o Jasenovcu doći će od ministarstava kulture Srbije i Republike Srpske, a nagađa se kako će ga u određenoj mjeri financirati i srpska dijaspora u Americi.

P.V.
Foto: Press / AFP / Blic

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.