Stigla i službena potvrda: Nasa nije otkrila vanzemaljce!

ČINI SE da Nasa ipak nije pronašla život izvan zemlje. Tako barem tvrdi britanski tabloid The Sun čiji novinar Paul Sutherland tvrdi da zna što će biti tema sutrašnje konferencije za novinare u Nasi. Uopće se ne radi o otkriću do kojeg je došlo u svemiru, već upravo suprotno - na Zemlji!

Podsjećamo, Nasa je u jučerašnjem priopćenju za javnost otkrila da će pred novinarima predstaviti "astrobiološko otkriće koje će imati veliki utjecaj na potragu za životom izvan Zemlje". Astrobiologija je proučavanje porijekla, evolucije, distribucije i budućnosti života u svemiru.

Život, ali ne onaj kakvog poznajemo

Astrobiološko otkriće o kojem se radi, tvrdi The Sun, produkt je dvogodišnjeg rada Felise Wofle Simon, jedne od znanstvenika koji će se sutra obratiti novinarima. Wolfe Simon dvije godine proučavala je jezero Mono u kalifornijskom nacionalnom parku Yosemite. U tom jezeru nalazi se jedna od najvećih prirodnih koncentracija arsena na planeti Zemlji.

Arsen je element koji u periodnoj tablici stoji odmah ispod fosfora i po mnogočemu mu je sličan. Učinak koji imaju na žive organizme im je, međutim, drastično različit. Fosfor je element koji mnogi mikroorganizmi koriste kao izvor energije, dok je arsen otrovan. The Sun tvrdi da je Wolfe-Simon u jezeru Mono pronašla dosad nepoznate oblike života koji u svom metabolizmu koriste arsen kao izvor energije.

Korak bliže pronalasku života u svemiru

Koja je važnost ovog otkrića? Osim što pokazuje da na Zemlji postoje dosad nepoznati oblici života, ujedno otkriva i da se život može razviti u uvjetima koje smo dosad smatrali neprijateljskima za žive organizme. Teorija koju je iznio The Sun na tragu je teorije blogera Jasona Kottkea koji je jučer napisao: "Pretpostavljam da su otkrili arsen na Titanu, a možda čak i pronašli kemijski dokaz da ga bakterija koristi za fotosintezu".

Svi osnovni oblici života koji su dosad bili poznati kao osnovu svoje egzistencije imaju fosfor. Ovo je stoga dokaz i da je život na Zemlji mogao nastati više od jednom. "Ovo je vrlo uzbudljivo. Ako postoje organizmi koji u metabolizmu koriste arsen, to znači da postoje oblici života za koje ne znamo", kaže astrobiolog dr. Lewis Dartnell iz Centra za planetarne znanosti u Londonu.

Službeno potvrđeno: Nasa nije pronašla vanzemaljce

Tijekom dana se oglasio i dr. Steven Benner, jedan od znanstvenika koji će sudjelovati na konferenciji za novinare. On je dobio dozvolu da otkrije detalje najavljene pressice, kako bi napokon zaustavio, kako kaže, "glupe špekulacije koje su se pojavile".

"Na novinarskoj konferenciji neće biti objavljeno da je pronađen život izvan Zemlje. Govorit će se o zbivanjima na Zemlji, odnosno o osnovnoj kemiji života na Zemlji i može li ona biti drugačija", kaže Benner koji najavljuje i da će on na konferenciji predstavljati skeptike. "Na kraju dana ćete me mrziti jer ću govoriti da nema dovoljno dokaza i svima ću upropastiti entuzijazam", kaže Benner.

Ugledni je znanstvenik također otkrio kako će se diskusija fokusirati na znanstveni rad koji će u časopisu Science uskoro objaviti Felisa Wolf Simon, čime je praktički potvrdio napise The Suna.

Pročitajte više