Stigla promjena: Najavljene mećave, negdje 50 cm snijega. Upozorenje civilne zaštite

Ilustracija: Goran Kovacic/PIXSELL

Danas nam stiže najavljena velika promjena vremena.

Od jutra bit će promjenjivo, na zapadu i pretežno oblačno, s mjestimičnom kišom, češćom i obilnom na sjevernom Jadranu i u Gorskome kotaru. Tijekom dana će se širiti i na ostale predjele, a ponajprije na Jadranu može i zagrmjeti.

Zahlađenje, snijeg, vjetar

Prema večeri na zapadu unutrašnjosti će prelaziti u susnježicu i snijeg, uz stvaranje snježnog pokrivača, osobito u gorskoj Hrvatskoj. Ujutro mjestimice magla. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni, u gorju jak s olujnim udarima, sredinom dana na sjeveru u okretanju na sjeveroistočni.

Na Jadranu umjereno i jako, mjestimice i olujno jugo i jugozapadnjak, navečer na sjeveru bura. Temperatura zraka između 13 i 19°C, u višem gorju te na sjeverozapadu od 5 do 10, u drugome dijelu dana u osjetnom padu.

Kako za HRT prognoziraju meteorolozi Kristina Klemenčić Novinc i Zoran Vakula, osim velikog zahlađenja, u zapadnim kopnenim krajevima čest će biti snijeg te sjeverni i sjeveroistočni vjetar, dok će na sjevernom Jadranu puhati jaka i olujna bura. 

U hladniju i sunčaniju nedjelju još se očekuje bura, uz mogućnost naleta snijega, a u ponedjeljak mirnije, osjetno hladnije, suho i barem djelomice sunčano. No, već od utorka opet oblačnije, uz sve češće oborine, na Jadranu i jugo, najavljuju HRT-ovi meteorolozi. 

Izdana upozorenja, šest regija u narančastom

Valja napomenuti kako je za danas za šest morskih regija - zapadnu obalu Istre, Kvarner i Kvarnerić, Velebitski kanal, sjevernu Dalmaciju, srednju Dalmaciju i južnu Dalmaciju - izdano narančasto upozorenje meteoalarma zbog jakog vjetra.

"Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa, ako putujete, pratite informacije o prometu", ističe DHMZ. 

Za ostatak Hrvatske vrijedi žuto upozorenje. U gospićkoj regiji upozorenja su izdana zbog vjetra, kiše te snijega i poledice. U riječkoj, splitskoj i dubrovačkoj zbog vjetra i grmljavinskog nevremena. U osječkoj i kninskoj zbog vjetra. U zagrebačkoj zbog vjetra te snijega i poledice, a u karlovačkoj zbog snijega i poledice. 

"Budite na oprezu zbog rasprostranjenog padanja snijega i/ili leda na cestama i pločnicima. Moguć je lokalizirani prekid aktivnosti na otvorenom. Pripazite pri hodanju, bicikliranju ili vožnji na skliskim površinama", navodi se vezano uz snijeg i poledicu. 

Upozorenje civilne zaštite, za sutra su izdana i crvena upozorenja

Upozorenje je objavila i civilna zaštita koja upozorava da je za sutra izdano i crveno upozorenje. 

"Prognostičari DHMZ-a izdali su za sutra crveno i narančasto upozorenje zbog vrlo jake, mjestimice olujne bure. Podsjećamo, danas je na snazi narančasto upozorenje DHMZ-a na vjetar", naglasili su.

𝐂𝐫𝐯𝐞𝐧𝐨 𝐢 𝐧𝐚𝐫𝐚𝐧𝐜̌𝐚𝐬𝐭𝐨 𝐮𝐩𝐨𝐳𝐨𝐫𝐞𝐧𝐣𝐞 𝐃𝐇𝐌𝐙-𝐚 🔴🟠 Prognostičari DHMZ-a izdali su za sutra crveno i narančasto upozorenje zbog...

Posted by Ravnateljstvo civilne zaštite MUP RH on Saturday, December 2, 2023

Crveno upozorenje za sutra je izdano za Kvarner i Kvarnerić te za Velebitski kanal. Najavljuje se vrlo jaka, mjestimice olujna bura, koja će tek u noći malo oslabjeti. Najjači udari vjetra u Velebitskom kanalu bit će do 150 km/h, a na Kvarneru i Kvarneriću do 120 km/h. 

"Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti, obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegava putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa, ako putujete, pratite informacije o prometu", stoji u upozorenju. 

Narančasto upozorenje za sutra vrijedi za zapadnu obalu Istre. 

Počeli problemi u prometu

Problemi u prometu već su krenuli. 

Zbog vjetra samo za osobna vozila otvorena je Jadranska magistrala(DC8) između mjesta Zaton Doli i Prapratno. Na državnim cestama DC1 Vaganac-Korenica-Udbina-Ondić i DC 217 između mjesta i graničnog prijelaza Ličko Petrovo Selo zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), a na autocesti A7 između čvorova Rijeka istok i Šmrika dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Zbog jakih udara vjetra na dionici autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica rizičnim skupinama vozila (motocikli, autobusi na kat, kamp-prikolice, hladnjače i furgoni s metalnim sanducima) koja se kreću u smjeru Rijeke preporučuje se izlazak na čvoru Delnice, a vozilima koja se kreću u smjeru Zagreba izlazak na čvoru Kikovica te obilazak dionice Delnice - Kikovica državnom cestom D3.

Kolnici su mokri i skliski. Mogući su odroni. Ponegdje ima magle. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i na put ne kreću bez zimske opreme.

Apel HAC-a

Iz Hrvatskih autocesta jučer su, zbog velike promjene vremena i najavljenog snijega, uz stvaranje snježnog pokrivača, apelirali na dodatan oprez i poručili vozačima da ne donose nepromišljene odluke. "Primjerice, ako je na Ziru sunčano, a dionica od Svetog Roka je zatvorena - postoji valjan razlog zašto je tako. Moguća je ili orkanska bura ili snježni zapusi. Nepoštivanjem ograničenja dovodite u opasnost sebe i druge koji u neprohodnim uvjetima kreću u spašavanje (radnici HAC-a, HGSS, policija i hitni medicinski timovi) i izlažu svoje živote kako bi spasili vas", stoji u njihovom priopćenju. 

Dodali su da su sve zimske službe HAC-a na terenu i da se prati situacija.

Detaljna prognoza za danas

Evo i detaljnije prognoze, koju je za HRT pripremila meteorologinja Kristina Klemenčić Novinc.

"Subotnje jutro u Slavoniji, Baranji i Srijemu bit će djelomice sunčano, nakon toga porast naoblake i kiša. Puhat će umjeren do jak jugozapadni vjetar koji će navečer okrenuti na sjeverni i sjeverozapadni te će naglo zahladnjeti. Na zapadu može biti i snijega.

Središnja Hrvatska bit će oblačnija. Kiše će najprije biti uz granicu sa Slovenijom, a popodne posvuda. Temperatura zraka uglavnom od 5 do 10°C, no prema večeri osjetan pad temperature i prelazak kiše u snijeg. Umjeren i jak jugozapadnjak, navečer u okretanju na sjeveroistočnjak.

I u gorskoj Hrvatskoj i na sjevernom Jadranu vjetrovito uz jako i olujno jugo i jugozapadnjak, koji će u noći na nedjelju okrenuti na buru. Povremeno će padati kiša, ponegdje obilnija, a u gorju u noći na nedjelju snijeg i stvaranje snježnog pokrivača.

U Dalmaciji će kiša biti manje česta, no lokalno su mogući izraženiji pljuskovi i grmljavina. Bit će i sunčanih razdoblja. Puhat će jako do olujno jugo i jugozapadnjak, pa će more biti valovito i jače valovito.

Podjednako vjetrovito i valovito i na krajnjem jugu Hrvatske. Uz promjenjivu naoblaku valja računati na mjestimice pljuskovitu oborinu s grmljavinom. Temperatura zraka od 17 do 20°C, u zaobalju malo niža."

Slijedi hladnije, ali i dalje promjenjivo

"U unutrašnjosti će u nedjelju ujutro snijeg polako prestajati. Nakon toga slijedi i razvedravanje. Ponedjeljak će biti najhladniji, a u utorak stiže novo naoblačenje s malo susnježice i kiše u gorju.

Iako će najniža temperatura vjerojatno biti u djelomice sunčani ponedjeljak, u nedjelju će osjet hladnoće na Jadranu pojačavati jaka bura, uz koju će neke možda razveseliti pokoja pahulja snijega. Od utorka porast naoblake i kiša.

Pročitajte više