Stigla promjena vremena, bit će dosta kiše. Evo prognoze do kraja tjedna

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

POČELO JE klimatološko ljeto, no vrijeme će u ovom tjednu biti promjenjivo, s dosta kiše. 

Početak tjedna obilježit će oblačnije i svježije vrijeme na Jadranu uz jugo, a zatim će sunčanih sati biti više. No, kiše svakodnevno barem ponegdje, pri čemu i dalje lokalno i u obliku izraženijih pljuskova i grmljavine, osobito u popodnevnim satima, sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za HRT pripremila Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Danas nas očekuje umjereno do pretežno oblačno, povremeno s kišom te pljuskovima i grmljavinom, lokalno izraženijim, već od jutra na Jadranu i uz njega, a zatim i drugdje, prognozirao je jutros Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

U istočnim krajevima kiša i pljuskovi očekuju se u drugom dijelu dana, kada će sunčana razdoblja biti češća na Jadranu. Vjetar slab, na istoku do umjeren istočni, na Jadranu jugoistočni. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 21 i 26 Celzijevih stupnjeva, u gorju malo niža.

Za cijelu Hrvatsku, osim krajnjeg juga, za danas je oglašeno žuto upozorenje Meteoalarma zbog opasnosti od grmljavinskog nevremena, a isto upozorenje vrijedi i za sutra. 

Meteorologinja Mikuš Jurković je za HRT pripremila detaljniju prognozu po područjima Hrvatske za sljedeće dane. 

Detaljna prognoza za danas

U ponedjeljak na istoku Hrvatske umjereno do pretežno oblačno, u prvom dijelu dana kiša samo mjestimice u zapadnijim predjelima, a poslijepodne češća, lokalno i u obliku izraženijih pljuskova praćenih grmljavinom. Uz umjeren istočni vjetar temperatura zraka porast će do 24 °C.

U središnjoj Hrvatskoj svježije, danju između 20 i 22 °C. Prevladavat će oblačno, povremeno uz kišu, a lokalno su vrlo vjerojatni i jače izraženi pljuskovi te grmljavina.

I na zapadu nestabilno - bit će promjenljivo, u gorju i pretežno oblačno, uz čestu kišu i povremeno umjeren južni vjetar, na moru jugo. Lokalno će pljuskovi praćeni grmljavinom biti intenzivni uz obilnu količinu oborine u kratkom vremenu. Dnevna temperatura od 17 do 19 °C u gorju te između 20 i 23 °C na sjevernome Jadranu.

Oblačnije i nestabilnije nego u nedjelju i u Dalmaciji. Mjestimice će padati kiša, a lokalno su vrlo vjerojatni i obilniji pljuskovi s grmljavinom uz moguću tuču. Puhat će umjereno jugo, prema otvorenom moru prolazno moguće i jako, uz more većinom umjereno valovito.

Iako će je biti najmanje, i na jugu Hrvatske će barem ponegdje biti kiše, lokalno i grmljavine, uz slabo do umjereno jugo i južni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 16 do 20 °C, a popodnevna između 24 i 26 °C."

I dalje nestabilno

I idućih dana na Jadranu promjenjive vremenske prilike - izmjenjivat će se sunčana i oblačna razdoblja, a mjestimice će i dalje biti pljuskova i grmljavine, ponajviše na jugu zemlje te u Istri. Dnevna će temperatura malo porasti, a jugo će zamijeniti povremeni sjeverozapadnjak i jugozapadnjak.

Stabilizacije nema ni u unutrašnjosti, iako će biti duljih sunčanih razdoblja. No i dalje imajte pri ruci kišobrane jer će oborine biti svakodnevne, a osobito u popodnevnim satima moguće i jače izražene uz grmljavine, prognozirala je dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Inače, prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a, većinom sunčano vrijeme trebalo bi se vratiti u nedjelju, no riječ je o manje pouzdanoj prognozi koja je podložna promjenama. 

Pročitajte više