Stigla prva reakcija Rusije na uništenje važne brane u Ukrajini

Foto: EPA

KREMLJ je u prvoj reakciji na uništenje brane Nova Kahovka na rijeci Dnjepar, nimalo iznenađujuće, optužio Ukrajinu za sabotažu. Brana se, podsjetimo, nalazila u dijelu Ukrajine pod ruskom kontrolom, a Kremlj tvrdi da su Ukrajinci sabotirali branu kako bi skrenuli pozornost s navodno "posustale" protuofenzive protiv ruskih snaga, izvještava Reuters.

Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja, rekao je novinarima: "Možemo nedvosmisleno reći da govorimo o namjernom sabotiranju s ukrajinske strane." Također je rekao da je predsjednik Vladimir Putin bio obaviješten o situaciji.

Rekao je da je uništavanje brane namijenjeno lišavanju Krima pod ruskom kontrolom svježe vode koju dobiva iz rezervoara putem Sjevernog krimskog kanala, te da skrene pozornost s protuofenzive.

"Očito je da je ova sabotaža također povezana s činjenicom da ukrajinske oružane snage, nakon što su pokrenule velike ofenzivne akcije prije dva dana, sada ne postižu svoje ciljeve - ove ofenzivne akcije posustaju."

Upitan o ukrajinskim optužbama da je Rusija uništila branu, Peskov je rekao: "To možemo snažno odbaciti. Službeno izjavljujemo da je ovdje definitivno riječ o namjernoj sabotaži ukrajinske strane."

Peskov je rekao da sabotaža može "potencijalno imati vrlo ozbiljne posljedice za nekoliko desetaka tisuća stanovnika regije".

Pročitajte više