Stigla reakcija NATO-a na američke udare na Hute

Foto: Profimedia

Zračni američko-britanski udari na proiranske Hute u Jemenu bili su "obrambene naravi i osmišljeni kako bi se očuvala sloboda plovidbe jednim od ključnih plovnih puteva u svijetu", priopćio je danas glasnogovornik NATO-a. "Hute podržava, opskrbljuje i oprema Iran. Teheran ima posebnu odgovornost da obuzda snage koje djeluju u njihovo ime", dodao je glasnogovornik.

Sam NATO nije bio uključen u te napade, ali i SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo su članice tog vojnog saveza, dok su druge dvije članice, Nizozemska i Kanada, pružile podršku. U izjavi se ne spominje jesu li sve članice, njih 31, podržale te napade.

Italija odbila sudjelovati

Međutim, Italija je odbila sudjelovati u američkim i britanskim napadima protiv Huta u Jemenu, rekao je vladin izvor u petak objasnivši da Rim preferira politiku "smirivanja" u Crvenom moru. Španjolska ministrica obrane Margarita Robles izjavila je da Madrid neće vojno intervenirati u regiji Crvenog mora.

"Svaka zemlja mora dati objašnjenja za svoje postupke. Španjolska će uvijek biti predana miru i dijalogu", rekla je novinarima dodavši da Španjolska ne osuđuje postupke drugih zemalja.

Oštra kritika Erdogana

Turski predsjednik Tayyip Erdogan oštro je kritizirao američke i britanske napade u Jemenu kao nerazmjernu upotrebu sile i optužio dvije zemlje da pokušavaju pretvoriti Crveno more u "more krvi". Američki i britanski zrakoplovi, brodovi i podmornice napali su u noći na petak mete diljem Jemena u znak odmazde za napade Huta na brodove u Crvenom moru.

Prema očevicima, mete su bile vojna baza blizu aerodroma u Sani, vojni položaj kod zračne luke u Taizu, mornarička baza u Hodeidi i položaji Huta u pokrajini Hajjah. "Ovi ciljani napadi su jasna poruka da SAD i partneri neće tolerirati napade na naše ljude i dopustiti neprijateljskim snagama da ugrožavaju slobodu plovidbe", izjavio je američki predsjednik Joe Biden.

Ugrožavaju međunarodnu trgovinu

SAD, kako je rekao glasnogovornik Pentagona Patric Ryder, ne planira pojačati postojeće snage koje su u bliskoistočnoj regiji. Ministar obrane Lloyd Austin, koji je 1. siječnja hospitaliziran zbog liječenja infekcije, u dobrom je stanju, u posljednja dva dana je dva puta razgovarao s predsjednikom Bidenom i "aktivno je angažiran u nadzoru i usmjeravanju zračnih napada", dodao je Ryder.

Napadi Huta ugrožavaju međunarodnu trgovinu na ključnoj ruti između Europe i Azije, kojom prolazi oko 15 posto svjetskog brodskog prometa. Američki helikopteri Hute su prvi put napali u novogodišnjoj noći potopivši tri broda i ubivši sedmoricu boraca koji su se pokušali ukrcati na jedan brod.

Pročitajte više