Stigli novi detalji o trovanju djevojčica u Požegi, napa i bojler radili istovremeno

Ilustracija: Emica Elvedji/PIXSELL

Trovanje plinom u kupaonici, zbog čega je jučer navečer u Požegi dvoje djece s lakšim ozljedama zadržano u bolnici, najvjerojatnije je izazvao istovremeni rad nape i protočnog plinskog bojlera, utvrdila je policija. Prema rezultatima očevida, sve upućuje na sumnju da je do trovanja ugljikovim monoksidom došlo uslijed rada nape i protočnog plinskog bojlera bez dotoka svježeg zraka, izvijestila je policija, koja je najavila posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu.

Do trovanja ugljikovim monoksidom dvoje djece u dobi od 11 i 12 godina došlo je oko 22 sata u kupaonici obiteljske kuće. Djeca su prevezena u Opću županijsku bolnicu Požega na pružanje daljnje liječničke pomoći, gdje su im utvrđene lakše tjelesne ozljede te su zadržana radi daljnjeg liječenja.

Policija poslala upozorenje

Policija često upozorava građane na opasnost trovanja ugljikovim monoksidom, plinom koji je poznat i kao "tihi ubojica" jer je potpuno bez mirisa, boje i okusa pa mu osoba može biti dugo izložena a da to uopće ne primijeti.

Savjeti građanima su da plinska trošila i trošila na tekuća goriva redovito servisiraju kod ovlaštenih servisera, a potrebno je i poštovati rokove čišćenja dimnjaka i dimovodnih kanala, što treba obaviti dimnjačar kao ovlaštena i odgovorna stručna osoba.

Potrebno je i redovito čistiti ventilacijske dovode i odvode zraka na vratima kupaonica ili kotlovnice te redovito prozračivati prostorije, poput kuhinja, kupaonica, kotlovnica, garaža i drugih mjesta gdje se koriste plinska trošila ili peći za grijanje.

Policija također savjetuje građanima da ne zaključavaju kupaonicu prilikom tuširanja ako koriste plinski bojler kako bi im se u slučaju trovanja moglo brzo priskočiti u pomoć. Građanima se savjetuje i da nabave detektor ugljikovog monoksida i da ga stručna osoba postavi na primjereno mjesto.

Pročitajte više