Stigli novi rezultati kvalitete zraka u Splitu. Stanari Brda najavili novi prosvjed

Foto: Čitatelj

REZULTATI ispitivanja zraka Nastavnog zavoda za javno zdravstvo na splitskim Brdima pokazali su prekoračenje srednje godišnje razine vrijednosti ukupnih taložnih tvari, arsena i nikla. Ispitivanje je trajalo od ožujka do kraja svibnja na tri mjerne postaje na području sjevernog dijela grada Splita.

Voditelj Odjela za ispitivanje zraka, tla i buke NZJZ-a Nenad Periš rekao je kako su koncentracije ukupne taložne tvari i arsena manje u svibnju u odnosu na ostale mjesece. "Rezultati još uvijek nisu zadovoljavajući. Prelaze godišnju graničnu vrijednost. Znači, mjesečna granična vrijednost dvostruko je veća od godišnje. Isto tako, ponovno je zabilježen i arsen", objasnio je Periš.

Periš: Rezultati mogu utjecati na zdravlje

Na službenim stranicama Grada Splita dostupno je izvješće u kojem se navodi kako razdoblje u kojem se obavilo mjerenje nije dostatno za davanje ocjene o kvaliteti zraka za to područje te će se mjerenja nastaviti. Grad Split je prvi put u ožujku zatražio postavljanje mjernih stanica u blizini industrijske zone na Brdima, nakon što su se stanovnici godinama žalili na zagađenje zraka.

"Za konačnu analizu podataka kvalitete zraka moramo pričekati godinu dana. Grad Split je naručio četiri mjerenja koja će se provesti tijekom svih godišnjih doba po 15 dana te ćemo tada imati potpunu analizu zraka na Brdima", tvrdi Periš te dodaje kako prema njegovim saznanjima trenutni rezultati onečišćenja zraka mogu utjecati na zdravlje.

Splićani najavili novi prosvjed

Stanovnici splitskog kotara Brda već su nekoliko puta prosvjedovali protiv povećanih vrijednosti arsena u zraku, tvrdeći da udišu zagađeni zrak. Podršku su im pružili i stanari drugih splitskih kotara i susjednog Vranjica. Splićani tvrde kako zagađenje dolazi iz Sjeverne luke, a vjetar raznosi brdo troske pa moraju zatvarati prozore stanova i kuća. 

"Rezultati ponovno na sve tri mjerne postaje bilježe prekoračenja srednje godišnje razine vrijednosti ukupnih taložnih tvari, arsena i nikla. Idući prosvjed zakazan je u petak, 9. lipnja. Okupljanje je predviđeno ispred HNK te se planira povorka prosvjednika do Lučke uprave. U 12:30 će se inicijativa obratiti prosvjednicima", rekao je za Index Splićanin Nenad Kunac.

Pročitajte više