Stipetić Mesićev savjetnik, Agotić obavještajac?

PETAR STIPETIĆ nakon odlaska s dužnosti načelnika Glavnog stožera postat će savjenik predsjenika Mesića za vojna pitanja, a sadašnji Mesićev savjetnik za vojna pitanja Imara Agotić navodo će postati šef jedne od obavještajnih službi, piše novi broj Globusa.

Ove informacije službeno nisu potvrđene, ali nisu ni demantirane.

Nakon sastanka premijera Ivice Račana i predsjednika Stipe Mesića u utorak, također ništa službeno nije potvrđeno. Mesić je izjavio samo da će pri postupku imenovanja i umirovljenja postupiti prema zakonu. Premijer Račan rekao je pak da se na tom sastanku nije razgovarlo o novim šefovima obavještajnih zajednica.

U Ministarstvu obrane ne poriču kako generl Stipetić treba odmah u mirovinu, no ministrica Željka Antunović još nije potpisla niti jedno rješenje o umirovljenju.

Prema neslužbenim informacijma, general Stipetić će u mirovinu tek kada se pronađe njegov nasljednik, jer, navodno, Mesić se ne slaže da Glavni stožer neko vrijme vodi vršitelj dužnosti.

U medijima se kao mogući Stipetićevi nasljednici spominju časnici s najvišim činom; pukovnici Marijan Mareković i Jusip Lucić, te spomenuti Mesićev savjetnik Imra Agotić. Prema zakonu, novog načelnika GS-a nakon preporuke saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost predlaže Vlada, a Predsjednik Republike potpisuje imenovanje.

Globus navodi kako je postignuta suglasnost između Pantovčaka i Banskih dvora da šef Vojno – sigurnosne agencije (VOA) bude Gordan Čačić, a Agotiću bi pripalo mjesto šefa Protuobavještajne agencije (POA) ili Obavještajne agencije (OA).

Pročitajte više