Stiže hladna fronta: Čeka nas oblačan vikend, a negdje će biti i snijega

Foto: Pixsell/Sime Zelic

Ciklonalna aktivnost nad sjevernom Europom uzrokuju jako sjeveroistočno strujanje kojim se hladan zrak polarnih širina spušta prema jugu. Hladna fronta nalazi se sjevernije od Alpa, prelazi ili zaobilazi Alpe i utječe na vrijeme u zapadnim krajevima unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu, piše meteorolog Bojan Lipovšćak za N1

Zbog pritjecanja hladnog zraka nad Genovskim zaljevom razvija se plitka ciklona koja će se tijekom vikenda premještati uz zapadnu obalu Italije prema jugu.

U gorju bi moglo biti snijega

Danas će vrijeme biti oblačno s povremenom kišom koja će se sa zapada do kraja dana proširiti na istočne krajeve unutrašnjosti, a u noći zahvatiti i južni Jadran. Zbog pritjecanja hladnog zraka u višim slojevima atmosfere u gorju iznad 600 m nadmorske visine kiša može prelaziti u susnježicu i snijeg. Oko podneva na srednjem Jadranu očekujemo jak razvoj konvektivne naoblake uz pljuskove praćene grmljavinom.

Na Jadranu poslijepodne vjetar u okretanju na buru koja će do večeri jačati, a u podvelebitskom primorju na udare biti i olujne jačine. Najviša dnevna temperatura zraka u unutrašnjosti oko 13, a na Jadranu od 15 do 17°C.

Sutra olujna bura pod Velebitom

Sutra u zapadnim krajevima unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima. U istočnim krajevima unutrašnjosti te na srednjem i južnom Jadranu oblačno s povremenom kišom, a u planinama zaobalja iznad 500 m nadmorske visine susnježicom i snijegom.

Puhat će sjeverac i sjeveroistočnjak, a uz obalu jaka pod Velebitom olujna bura koja će navečer oslabjeti. Jutarnje temperature zraka u unutrašnjosti od 2 do 5, na Jadranu oko 10, najviše dnevne u unutrašnjosti oko 11, a na Jadranu od 15 do 17.

Pročitajte više