Stiže jaka promjena. Obilna kiša, moguće oluje, tuča i pijavice

Foto: Bruno Fantulin/Index

SUTRA stiže osjetna promjena vremena, s padom temperature zraka i povremenom kišom, često u obliku pljuskova s grmljavinom, ponegdje i izraženijima. Lokalno je moguće i olujno nevrijeme, tuča, uglavnom na Jadranu i pijavice. 

Još u subotu većinom umjereno i jako jugo, na udare i olujno, a u nedjelju jaka i olujna bura, mjestimice vjerojatno i s orkanskim udarima, pa će biti prometnih ograničenja, prognoziraju za HRT Zoran Vakula i Dragoslav Dragojlović.

U ponedjeljak stabilizacija atmosfere pa će početkom novoga tjedna prevladavati sunčano i ponovno toplije, ali ne kao prošlih dana.

Detaljna prognoza za sutra

U subotu na istoku Hrvatske promjenjivo, pa i pretežno oblačno, mjestimice s kišom i grmljavinom. Ponegdje pljuskovi mogu biti i izraženiji. Jutarnja temperatura od 17 do 19°C, a najviša dnevna između 23 i 26°C.

U središnjoj Hrvatskoj osjetno svježije, bez izraženog dnevnog hoda temperature zraka. Bit će većinom oblačno s kišom, ponegdje vjerojatno i u obliku obilnijih pljuskova praćenih grmljavinom.

Na sjevernom Jadranu promjenjivo, a u gorskim krajevima većinom tmurno i oblačno. Povremeno će biti pljuskova s grmljavinom, mjestimice i jače izraženih. Ujutro će uz obalu puhati umjereno jugo, koje će oslabjeti, a poslijepodne i navečer zapuhat će umjerena i jaka bura. Temperatura zraka u gorju od 14 do 18°C. Uz obalu jutarnja od 19 do 21°C, a najviša dnevna između 21 i 24°C. 

U Dalmaciji nestabilno, često s pljuskovima s grmljavinom, ponegdje i olujnim nevremenom praćenim jakim vjetrom i obilnom kišom. Puhat će umjereno i jako jugo pri čemu će more biti umjereno valovito i valovito. Jutarnja temperatura zraka od 17 do 19°C, uz obalu između 22 i 24°C, a najviša dnevna uglavnom od 23 do 26°C.

Podjednaka temperatura zraka bit će i na jugu Hrvatske, gdje će uz promjenjivu naoblaku biti pljuskova i grmljavine, osobito u drugom dijelu dana.

Izdano narančasto upozorenje za cijelu zemlju

Za sutra je za cijelu zemlju izdano narančasto upozorenje meteoalarma zbog obilne kiše, mogućih bujičnih poplava i grmljavinskih nevremena i oluja.

"Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu. Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima.

Budite na oprezu zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom", upozorava Meteoalarm.

I u svježu nedjelju kiša česta, ponegdje i obilna, pa stabilnije i toplije

U nedjelju u unutrašnjosti većinom oblačno još s kišom, te osjetno svježije, uz povremeno umjeren sjeverni vjetar. U ponedjeljak postupno smirivanje, a kiše će još biti uglavnom u prvom dijelu dana. U utorak djelomice sunčano i toplije.

Na Jadranu u nedjelju promjenjivo s pljuskovima i grmljavinom. U ponedjeljak i utorak djelomice, pa i pretežno sunčano. U nedjelju će puhati jaka i olujna bura koja će u ponedjeljak oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak.

Pročitajte više

 

Pročitajte više