Stiže li nam novi balkanski rat: "Velika Albanija formirat će se do 2013. godine"

DIREKTOR Instituta za regionalne prognoze u glavnom albanskom gradu Tirani, Koča Danaj, izjavio je kako bi se do 2013. godine trebala formirati nova albanska država.

Prema njegovim prognozama, ona bi obuhvaćala cijelu Albaniju i Kosovo, ali i dijelove Srbije, Crne Gore, Makedonije i Grčke u kojima žive Albanci. Ovu ideju je Danaj kazao na promociji svoje političke liste "Prirodna Albanija". Smatra kako bi Albanci u tim državama trebali izaći na referendum u kojem bi se izjasnili za osnivanje velike albanske države. Odluku o referendumu ubrzo očekuje na Kosovu.

Formiranje "Velike Albanije" može se postići mirnim putem

Danaj misli da se stvaranja nove države može postići mirnim putem i pregovorima sa susjedima te dodaje kako će stvaranje velike albanske države biti dobro za stabilnost i razvoj Balkana, kao i rješavanje albanskog pitanja.

Sam Danaj je bivši savjetnik trojice albanskih premijera, pa ga se zbog toga ne može smatrati političkim marginalcem, a dodaje kako za ovu ideju ima podršku međunarodne zajednice. Ostaje još samo vidjeti kakvu reakciju će imati države koje bi se u korist "Velike Albanije" trebale odreći svoga teritorija, a treba imati na umu kako su se u ovoj regiji u prošlosti rješavali takvi problemi.

Pročitajte više