Stiže nagla i velika promjena vremena

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

METEOROLOZI najavljuju veliku promjenu vremena, koja stiže u nedjelju.

Do subote, koju će obilježiti južina, još pretežno suho, sunčano i iznadprosječno toplo vrijeme, ali nakon svježih i često maglovitih jutara, osobito u unutrašnjosti. Od nedjelje promjenjivije, uz povremenu kišu i grmljavinu te hladnije, na Jadranu uz često jaku i olujnu buru, prognozira za HRT Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Detaljna prognoza za sutra

U četvrtak na istoku Hrvatske stabilno i iznadprosječno toplo, no jutro svježe uz temperaturu zraka oko 10°C i mjestimičnu maglu, osobito uz rijeke. Popodne će prolazno zapuhati umjeren jugozapadnjak.

Umjerenog jugozapadnjaka u popodnevnim satima bit će i u središnjoj Hrvatskoj, a uz pretežno sunčano vrijeme temperatura će porasti do 26°C. Jutro pak mirno, ponegdje i maglovito.

Magla će biti česta po kotlinama gorske Hrvatske, gdje se može i dulje zadržati, a vrlo je vjerojatna i na sjevernom Jadranu. Danju će pak, osobito na širem riječkom području i u Gorskome kotaru, biti umjerene, pa i povećane niske naoblake, a moguća je i poneka kap kiše. Ipak, u mnogim krajevima prevladavat će sunčano vrijeme.

U Dalmaciji pak nastavak sunčanih i ugodno toplih dana uz najvišu temperaturu zraka između 25 i 27°C. Povremeno će puhati slab do umjeren jugozapadni i jugoistočni vjetar, pritom će more biti mirno ili malo valovito, a ujutro je lokalno moguća i magla ili sumaglica.

Na jugu Hrvatske obilje sunčanih sati te uglavnom slab vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 17 do 21°C, u zaobalju malo niža, a najviša dnevna do 27°C.

Do subote stabilno i toplo, a onda promjena

Uglavnom sunčano i stabilno vrijeme na Jadranu će se zadržati do subote. U nedjelju pak izražena promjena vremena - kiša će biti česta, lokalno su mogući i izraženi pljuskovi i grmljavina, a puhat će i mjestimice jako jugo koje će navečer na sjeveru okrenuti na buru, na udare i olujnu.

I na kopnu u nedjelju oblačnije, kišovitije i osjetno svježije uz sjeveroistočnjak, a u noći na ponedjeljak u najvišem gorju mogu zalepršati i snježne pahulje. No, u petak i subotu još stabilno i iznadprosječno toplo, ujutro ponegdje i maglovito.

Vakula objavio prognozu do kraja listopada

Povodom velike promjene vremena oglasio se i meteorolog Zoran Vakula. Njegovu prognozu za HRT prenosimo u nastavku:

Dok je prošlih dana još bila vjerojatna i moguća - sada je sigurna - potkraj ovog tjedna i početkom idućega slijedi nam promjena vremena! I to nakon dugog razdoblja iznimne, često čak i rekordne topline i suše.

Zahlađenje

I to ne samo jednodnevna, dvodnevna promjena, nego malo dugotrajnija. Pad temperature neprijeporan je - manji u nedjelju, izraženiji od ponedjeljka, osobito u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu. Pritom će najviše poslijepodnevne vrijednosti temperature zraka u prvom dijelu sljedećeg tjedna vrlo vjerojatno barem ponegdje biti niže od donedavno najnižih jutarnjih. A najniže jutarnje u kopnenom će se području približiti 0°C pa će mjestimice vjerojatno biti i slabog mraza.

Naravno, uz to će nakon subotnje iznadprosječne topline, osjetne južine i naglog pada tlaka u drugom dijelu nedjelje na većem dijelu Jadrana zapuhati bura - često jaka, na sjevernom dijelu lokalno i olujna, na udare vjerojatno i orkanska!

Kiša, u najvišem gorju moguć i snijeg

I kiša će nakon dugo vremena padati u svim hrvatskim krajevima, vjerojatno ponajviše u noći na nedjelju i tijekom nedjelje. Štoviše, u najvišem gorju moguć je i snijeg.

Sve je to dovoljno za konačno ne samo nekima, nego svima - vađenje iz ormara dugih rukava i jakni te diljem kontinentalnog područja, pa i ponegdje na Jadranu - početak sezone grijanja, gdje ona već nije počela. No, je li to sve  dovoljno za proglašavanje početka zime?! Ili ćemo ipak i samo imati vrijeme normalnije i uobičajenije za sredinu listopada?!

Naime, nakon produženih ljetnih uvjeta i dugotrajnog suhog razdoblja s temperaturom zraka ne samo znatno višom od prosječne za doba godine nego gdjekad čak i rekordno visokom - početkom druge polovice listopada, baš kako je to već prije najavljivano, imat ćemo za jesen znatno primjerenije vrijeme od ovoga što smo imali i još ćemo imati do kraja ovog tjedna. 

Temperatura zraka bit će oko prosječne, većinom čak i malo niža, ali to negativno odstupanje bit će zamjetno manje od dosadašnjeg pozitivnog odstupanja od višegodišnjih srednjih vrijednosti.

Pročitajte više