KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Stiže nova odluka o granicama. Dosad je javljeno o 20 zaraženih u sedam županija

Foto: Davor Javorović/PIXSELL

JUČER JE u Hrvatskoj zabilježeno 30 novih slučajeva koronavirusa. Najviše u Zagrebu i na osječkom području, po 12.

> NOVO Presicu Nacionalnog stožera mogli ste pratiti ovdje: 22 je novooboljelih, maske su obavezne, izolacija za sve koji dolaze iz BiH i Srbije

Stožer danas donosi nove odluke

Kako je jučer najavio Davor Božinović, danas će se sastati Stožer koji će vjerojatno promijeniti režim na granicama sa Srbijom, BiH i Crnom Gorom, ali i kada je pitanje putovanje za državljane Kosova i Sjeverne Makedonije. Božinović je najavio da će odluka biti na tragu samoizolacije.

U Zagrebu zaraza u noćnom klubu, u Domu sportova

Iako članovi Stožera cijelo vrijeme šalju informacije kako maske neće biti obavezne, ali je preporuka da se nose u zatvorenom prostoru i u javnom prijevozu, iz Grada Zagreba stiže informacija kako će tražiti pooštravanje pravila oko nošenja maske te da bi se, primjerice, ako ih Stožer neće donijeti, mogao zabraniti ulazak u javni prijevoz bez maske na licu. U Zagrebu je nekoliko zaraženih bilo u jednom noćnom klubu koji je jučer zatvorio svoja vrata. Zaraženi je i djelatnik u Domu sportova, a jedno dijete bilo je u školi i na dječjem rođendanu te se kasnije utvrdilo da ima koronu.

U Zadru 186 testiranih

U Zadru je od nedjelje testirano 186 ljudi, zaraženi su Borna Ćorić, dva trenera, petogodišnje dijete i još jedna osoba. Na zadarskom području dobra je epidemiološka situacija pa iz Stožera mole građane da se i dalje pridržavaju svih propisanih mjera kako bi se zadržalo takvo stanje. Prvi slučaj otkriven je u nedjelju nakon priznanja bugarskoga tenisača Grigora Dimitrova da je zaražen koronavirusom, a testirao se u Monaku po povratku iz Zadra. Uz njega, pozitivni na koronavirus su i naš tenisač Borna Ćorić te treneri Novaka Đokovića i Grigora Dimitrova i jedno petogodišnje dijete, a jučer je stigla informacija i da su pozitivni Đoković i njegova supruga Jelena.

U Đakovu zaražene časne sestre

U samostanu milosrdnih sestara Sv. Križa 13 sestara je pozitivno na koronavirus. U nedjelju, 21. lipnja četiri sestre dobile su temperaturu, o čemu su obavijestile liječnicu koja je izvijestila epidemiologa. Do daljnjeg su zatvoreni Dnevni boravak centra "Amadea" te Dječji vrtić "Sunčev sjaj - Nazaret". U samostanu inače boravi oko 140 redovnica. U samoizolaciji je i nekoliko svećenika.

IZ MINUTE U MINUTU MOGLI STE PRATITI NA INDEXU TIJEKOM PRIJEPODNEVA

14:00 >>> Presicu Nacionalnog stožera mogli ste pratiti ovdje: 22 je novooboljelih, maske su obavezne, izolacija za sve koji dolaze iz BiH i Srbije

12:54 "Što se tiče trećih zemalja, uskoro će ići izjava o tome. Razmatramo i pratimo situaciju", najavio je ministar vanjskih poslova. "Nama je prioritet očuvanje zdravlja hrvatskih građana i sigurnost turista. Hrvatski građani i turisti moraju biti sigurni", dodao je.

12:48 U Dubrovačko-neretvanskoj županiji nema novih slučajeva zaraze koronavirusom, a od uzoraka koji su poslani na analizu u utorak 38 je negativno, ostali su u obradi. Od početka pandemije na analizu je poslano 3534 uzorka. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u samoizolaciji se nalaze 33 osobe. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 36 slučaja kršenja samoizolacije. Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

12:41 Ličko-senjska županija i dalje je korona-free zona, 67. dan zaredom nema novooboljelih osoba. Ukupno su oboljele 22 osobe od covida-19, od čega je 21 osoba izliječena te jedna osoba preminula.

Testiranje na koronavirus uzimanjem uzoraka provedeno je nad ukupno 513 osoba. U proteklih 10 dana testirano je ukupno 10 osoba te su svi rezultati testiranja negativni.
Za 4 osobe je izrečena mjera samoizolacije od čega su 3 (tri) osobe kontakti oboljelih osoba koje su sudjelovale na teniskom turniru u Zadru te 1 (jedna) osoba koja je boravila na području Srbije. Policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere poštivanja izrečenih mjera samoizolacije „COVID 19“ kojom prilikom nisu utvrđena
kršenja/nepoštivanja izrečenih mjera. "Veliki broj osoba koje su prisustvovale navedenom sportskom događaju su kontaktirane. Ukoliko je netko prisustvovao događaju a nije se javio epidemiološkoj službi molimo da se javi dežurnom epidemiologu na broj 0915044917", priopćili su iz Ličko-senjske županije.

12:36 Plenković kaže da svi znaju da on pazi na preporuke, a iza njega se stiskali HDZ-ovci. > Opširnije

12:11 U Primorsko-goranskoj županiji zabilježena je jedna novooboljela osoba od covida-19, vratila se iz Slovenije i trenutno je na kućnom liječenju, doznaje se iz županijskog Stožera civilne zaštite. > Opširnije

11:54 Stožer civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije danas je pozvao na press konferenciju. Nakon 28 dana imaju novu osobu pozitivnu na koronavirus, osoba je iz Velikog Trgovišća. > Opširnije

11:53 Vukovarsko-srijemska ima 1 novozaraženu osobu

11:52 Županijski Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije priopćio je kako je potvrđen jedan novi slučaj bolesti covid-19 uzrokovane koronavirusom. Riječ je o osobi koja je zaposlena u zdravstvenom sustavu izvan Koprivničko-križevačke županije, točnije na području Grada Zagreba gdje ima prijavljeno boravište, dok je prebivalište prijavljeno na području županije. Osoba je u samoizolaciji, a u tijeku je i epidemiološka obrada svih potencijalnih kontakata. Od početka epidemije na području Koprivničko-križevačke županije ukupno je zabilježeno 96 oboljenja od covida-19.

11:51 "Na području Šibensko-kninske županije nema novooboljelih od zarazne bolesti COVID-19. Pod zdravstvenim nadzorom se nalaze 22 osobe, koje su pod mjerama samoizolacije zbog kontakta s COVID-19 pozitivnom osobom", izvijestili su iz Stožera Šibensko-kninske županije.

11:35 Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do srijede, 24.06.2020. do 11:00 sati evidentirano je 139 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer, radi se o jednoj osobi više. Ona je s područja Velike Gorice. Do sada je ukupno izliječeno 125 osoba, a četiri su preminule.

11:29 U ZADNJA 24 sata u laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo OBŽ ukupno je obrađeno 148 uzoraka, od kojih su četiri bila pozitivna na virus COVID-19, i to za tri osobe iz Đakova i jednu iz Osijeka. > Opširnije

11:12 Na području Đakova ukupno je dosad 13 pozitivnih, rekao je osječki epidemiolog. > Opširnije

10:49 U Zagrebu 11 novooboljelih, za petero se ne zna kako su se zarazili. > Opširnije

10:33 Razgovaramo s glavnim zadarskim epidemiologom. > Opširnije

10:23 Beroš je rekao da je pročitao studiju prema kojoj je virus mutirao. > Opširnije

10:20 Prema izvješću NZJZ-a Splitsko dalmatinske županije, od ukupno 59 obrađenih testova s područja SDŽ danas nema novooboljelih osoba. 142 osobe nalaze se u samoizolaciji. Ni jedna osoba se ne nalazi na bolničkom liječenju u KBC-u Split, priopćio je Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije.

9:50 Kalinić na N1 poručio da se Nacionalni stožer pogubio te ponovio da je za obavezno nošenje maski.

9:43 Plenković je na press konferenciji kazao kako se čini da će Stožer postrožiti uvjete za ulazak u Hrvatsku.

9:43 Plenković je otkrio kako se testirala cijela njegova obitelj i svi suradnici te da su svi negativni. > Opširnije

9:43 Nacionalni stožer najavio je press konferenciju za 14 sati.

9:26 "Za obvezno sam nošenje maski u javnom prijevozu, kada se ide na posao i na ulici", rekao je Indexu jutros Pavle Kalinić, pročelnik zagrebačkog Ureda za hitne situacije. Naime, Kalinić podsjeća kako je Grad Zagreb već prije tražio obvezno nošenje maski, no takva inicijativa tada nije prošla kod Nacionalnog stožera. Šef ovog zagrebačkog ureda sada kaže da se od Nacionalnog stožera nije ništa tražilo, no u Gradu Zagrebu smatraju kako bi trebalo uvesti obvezno nošenje maski. Prema nekim procjenama, ako se koristi jedna maska dnevno, taj trošak za četveročlanu obitelj mogao bi biti i do 1400 kuna mjesečno.

9:20 Beroš je kazao da danas očekuje manje zaraženih nego jučer. Upozorio je novinare usred presice da se treba napraviti veći razmak.

9:19 Jutros pristigli nalazi na području Istarske županije su negativni. Jučer je otkriveno troje pozitivnih.

9:13 "Došao sam se zahvaliti HGSS-u na svemu što radi. Njihova funkcija je jako važna u društvu. Treba spomenuti zasluge HGSS-a tijekom koronakrize. Doprinijeli su puno. Preko 150 djelatnika je pružilo preko 8 tisuća sati volontiranja", rekao je Beroš.

9:10 Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić, koji je proteklih pet dana bio u samoizolaciji, u utorak je obavio kontrolni test koji je pokazao da je negativan na koronavirus, izvijestila je osječka Gradska uprava.

8:48 Iz Stožera civilne zaštite PGŽ poručili su jučer kako se hitno moraju donijeti mjere pojačane kontrole dolazaka osoba iz država s rizičnim područjima zaraze kao što su BiH, Srbija, Makedonija i Kosovo. Prema riječima načelnika stožera Marka Borasa Mandića aktualna situacija u Republici Hrvatskoj upućuje da su takve mjere potrebne za sve osobe koje dolaze s tih područja, neovisno jesu li gosti ili hrvatski državljani.

8:30 Pročelnica gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romana Galić u emisiji Dobro jutro, Hrvatska kazala je da je u Zagrebu 11 domova za starije koje su pod ingerencijom Grada Zagreba. "Nove mjere, prateći epidemiološku situaciju, nastupile su 21. lipnja. One se prvenstveno odnose na obustavu posjeta našim korisnicima, a obustavljeni su izlasci korisnika iz Doma, dostave hrane i higijenskih potrepština. Obustavlja se i usluga dnevnog boravka. Pružanje usluge pomoći u kući, ona se i dalje provodi, ali uz minimalni fizički kontakt", rekla je Galić.

8:25 Na presici zagrebačkog stožera oko podne objavit će hoće li maske biti obavezne u javnom prijevozu i u zatvorenim prostorima.

 

Pročitajte više