Stiže obilna kiša, moguće su poplave. Civilna zaštita objavila upozorenje

Ilustracija: Armin Durgut/PIXSELL

U UNUTRAŠNJOSTI te na sjevernom Jadranu danas će prevladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme, povremeno s kišom i pljuskovima te lokalno obilnom oborinom, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

 

U Dalmaciji će biti promjenjivo sa sunčanim razdobljima uz mogućnost za kišu ili lokalne pljuskove i grmljavinu.

Vjetar će puhati slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, uz nestabilnosti lokalno pojačan. Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana puhat će umjerena i jaka, podno Velebita na udare i olujna bura i sjeverni vjetar, na preostalom dijelu većinom umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak, uz obalu u početku i jugo.

Najviša dnevna temperatura bit će od 20 do 26, na Jadranu između 25 i 30 Celzijevih stupnjeva.

Objavljena upozorenja zbog poplava i jake kiše

DHMZ je objavio narančasto upozorenje za kontinentalnu Hrvatsku zbog najavljenih lokalno izraženih pljuskova i grmljavine.

"Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu", piše DHMZ.

Slična upozorenja su objavljena i za nedjelju, s izuzetkom osječke regije, za koju je objavljeno crveno upozorenje zbog izraženih poplava, uglavnom u Posavini. Količina oborine će se kretati od 60 do 90 mm.

"Poduzmite mjere kako bi se zaštitili. Djelujte prema savjetima danim od strane nadležnih službi. Očekuju se izraženije poplave koje će zahvatiti veće područje te poplaviti imovinu uz značajan rizik za živote te mogućnost evakuacija. Vjerojatni su veći prekidi u prometovanju te prekid i gubitak energije, komunikacije i opskrbe vodom. Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima", piše DHMZ.

U subotu često obilna kiša, na Jadranu ponegdje i bura

U prvom dijelu subote na istoku zemlje većinom oblačno s povremenom kišom, mjestimice i izraženijim pljuskovima uz veću količinu oborine. Zatim vjerojatno sunčana razdoblja, a prema večeri opet kiša. Uz sjeveroistočni vjetar dnevna temperatura od 24 do 27 °C, najavio je za HRT meteorolog Krunoslav Mikec.

Povremena kiša i u središnjoj Hrvatskoj, posebno tijekom noći i jutra obilna, uz jake pljuskove s grmljavinom. Oni su mogući i popodne, no ne toliko često, pri čemu će se mjestimice naoblaka raskinuti. Puhat će slab i umjeren sjeveroistočnjak, a dnevna temperatura od 23 do 25 °C.

U gorju danju od 18 do 23 °C, a na sjevernom Jadranu između 24 i 27 °C. Bit će kiše, osobito u gorju i obilne, uz izražene pljuskove. Neverina može biti i na obali i otocima, poglavito u noći i prijepodne. Pritom će puhati bura i sjeverni vjetar, koji na udare mogu biti jaki, pa i olujni, posebice podno Velebita.

Promjenljivo i nestabilno i na području Dalmacije, uz mjestimičnu kišu, često u obliku pljuskova s grmljavinom, ali nerijetko i uz dulja sunčana razdoblja. Jugozapadnjak i jugo u drugom će dijelu dana okrenuti na sjevernjak i sjeverozapadnjak te buru, koji lokalno mogu biti jaki. Temperatura danju od 27 do 30 °C.

Podjednako će biti i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje također mjestimice treba računati na neverine, a puhat će jugo i jugozapadnjak, koji će prema kraju dana okrenuti na sjeverni vjetar i buru. Pritom more malo do umjereno valovito, prema otvorenom moguće valovito.

Do ponedjeljka promjenjivo pa stabilnije i sunčanije

"U kopnenom području će izraženih pljuskova i veće količine kiše ponegdje biti i u nedjelju, na istoku i u ponedjeljak. Bit će i sunčanih razdoblja te će biti malo toplije nego u subotu. Od utorka uglavnom suho.

I na Jadranu od utorka stabilnije i sunčanije, ali prije toga treba računati na mjestimične neverine, i to uglavnom na srednjem i južnom Jadranu. Većinom će na sjevernom dijelu puhati bura koja povremeno može biti jaka. Zadržat će se vrlo toplo i vruće", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza po regijama za subotu

Istočna Hrvatska: Umjereno do pretežno oblačno s kišom i pljuskovima praćenim grmljavinom, a oborine lokalno mogu biti obilnije, osobito u drugom dijelu dana. Vjetar većinom umjeren sjeverni i sjeveroistočni, uz nestabilnosti prolazno pojačan. Najviša temperatura od 24 do 26 °C.

Središnja Hrvatska: Pretežno oblačno s kišom i pljuskovima s grmljavinom te lokalno obilnom oborinom. Vjetar većinom umjeren sjeverni i sjeveroistočni, uz nestabilnosti prolazno pojačan. Najviša dnevna temperatura od 22 do 25 °C.

Gorski kotar i Lika: Pretežno oblačno s kišom i pljuskovima te lokalno grmljavinom, a oborina će mjestimice biti obilna. Vjetar većinom umjeren sjeverni i sjeveroistočni, uz nestabilnosti prolazno pojačan, a u najvišim predjelima na udare i jak. Najviša dnevna temperatura od 18 do 22 °C.

Istra: Umjereno do pretežno oblačno, povremeno s kišom i pljuskovima s grmljavinom te lokalno mogućom obilnom oborinom, postupan prestanak oborina i djelomično smanjenje naoblake. Puhat će umjeren do pojačan sjeverozapadni vjetar i tramontana, navečer tramontana i bura koja će ponegdje biti jaka. More će biti malo do umjereno valovito, mjestimice valovito. Najniža jutarnja temperatura zraka bit će između 18 i 22, u unutrašnjosti Istre između 15 i 19 °C. Najviša dnevna temperatura zraka bit će između 21 i 26 °C.

Sjeverni Jadran: Umjereno do pretežno oblačno, povremeno s kišom i pljuskovima s grmljavinom, češćim u prvom dijelu dana. Puhat će umjerena i jaka bura te sjeverni vjetar, osobito podno Velebita, lokalno s olujnim udarima. Najviša temperatura između 24 i 27 °C.

Dalmacija: Promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima. Lokalno će biti kiše te pljuskova i grmljavine. Mjestimice umjerena bura i sjeverni vjetar, na sjeveru Dalmacije i jaka, dok će duž preostalog dijela obale puhati većinom zapadni i sjeverozapadni vjetar, u prvom dijelu dana i jugo. Najviša temperatura između 26 i 30 °C.

Civilna zaštita objavila upozorenje: Ne krećite na put, izlete ili na otvoreno

S obzirom na situaciju s poplavama širom Europske unije, Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a RH pomno prati situaciju kako bi pravovremeno reagiralo u slučaju potrebe, objavili su iz civilne zaštite.

"Svima koji nemaju izrazitu potrebu preporučamo da se ne upućuju na put. Vozačima, ukoliko su na putu, savjetujemo da budu strpljivi i oprezni tijekom vremenskih nepogoda.  

Također pozivamo građane da ne odlaze na izlete u okolno gorje, šume, otvorena područja, zatim na rijeke npr. kampirati, a oni koji borave na moru da budu posebno oprezni ako namjeravaju provesti noć na otvorenom", piše civilna zaštita.

"Ne širite paniku ako nastupe nepovoljni uvjeti"

Vlasnike plovila savjetuju da prate prognoze nadležnih službi (DHMZ-a i Pomorsko-meteorološkog centra).

Ako nastupe nepovoljni vremenski uvjeti, civilna zaštita poziva građane da ne šire paniku, a za sve značajnije događaje, posebno one u kojima zbog nastalih neprilika može doći do ugrožavanja zdravlja i sigurnosti građana, upućuju da nazovu broj 112 kako bi im na najbrži način bila omogućena pomoć nadležnih službi.

Hrvatske vode upozoravaju na moguće poplave

Hrvatske vode izdale su upozorenje na moguće obilne oborine tijekom ovog vikenda, 17. i 18. srpnja, a naročito tijekom subote, i to na području Gorskog kotara, Like te ostalog dijela kontinentalne Hrvatske.

Postoji mogućnost bujičnih i urbanih poplava. Uz nagli porast vodostaja neki vodotoci bi mogli dosegnuti mjere obrane od poplava (npr. Bregana i Sutla).

HAK: Mokri kolnici, vjetar u priobalju

Kolnici su mjestimice mokri u većem dijelu zemlje, dok jak vjetar puše u priobalju, upozoravaju u subotu ujutro iz Hrvatskog autokluba, a vozače pozivaju na oprez i strpljenje s obzirom na to da se tijekom dana očekuje pojačan promet, kao i gužve na graničnim prijelazima.

Povećana je gustoća prometa na autocestama A1 između čvorova Lučko i Otočac u smjeru mora, A3 Bregana-Lipovac, na zagrebačkoj obilaznici između čvorova Jankomir i Lučko u smjeru Lipovca te A2 Zagreb-Macelj u smjeru Zagreba.

Pred naplatnim postajama Lučko i Demerje za sada nema dužih čekanja.

Tijekom dana poteškoće u prometu zbog veće gustoće prometa moguće su duž jadranske obale na prilazima turističkih gradova i mjesta, na Istarskom ipsilonu, većini graničnih prijelaza sa Slovenijom i Mađarskom na ulasku te Bosnom i Hercegovinom i Srbijom na izlasku, u trajektnim lukama i pristaništima, riječkoj i zagrebačkoj obilaznici, Krčkom mostu te na dionicama cesta na kojima se zbog radova vozi prema privremeno postavljenoj signalizaciji.

Zbog vjetra na dionici Jadranske magistrale Senj-Karlobag zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle.

Zbog vode na kolniku u podvožnjaku prekinut je promet na DC517 u Belom Manastiru. Obilazak je ŽC4293 Šećerana Šumarine.

Zabrana prometa za teretna motorna vozila najveće dopuštene mase iznad 7.5 tona na pojedinim cestama u Istri i priobalju bit će u subotu do 14 sati te u nedjelju od 12 do 23 sata. Zabrane nema na autocestama i na državnoj cesti DC1.

U pomorskom prometu nema poteškoća. Zbog najave loših vremenski uvjeta, orkanske bure, danas je otkazano putovanje na relaciji Pula-Susak-Mali Lošinj-Ilovik-Silba-Zadar i obratno.

Zbog povremeno pojačanog prometa i aktualnih epidemioloških kontrola na većini graničnih prijelaza moguća su čekanja u putničkom i teretnom prometu.

Pročitajte više