Stiže promjena, izdana upozorenja. U Lici tuča razbijala stakla na autima

NAKON vrućeg ponedjeljka, tijekom kojeg je popodnevna temperatura ponegdje bila i iznad 35 Celzijevih stupnjeva, sutra će osvježenje doći najprije u zapadnije krajeve, a od četvrtka upozorenja na vrućinu neće više biti ni na obali, prognozira za HRT Petra Mikuš Jurković.

U Lici nevrijeme 

U Lici je oko 19 sati bilo grmljavinsko nevrijeme s kišom, ponegdje i s tučom, koje je u vrlo kratkom vremenu snizilo temperaturu zraka za skoro 11 stupnjeva, s 31.4 na 20.6 stupnjeva.

U županijskom Centru 112 u Gospiću Hina saznaje da nije bilo dojave građana o materijalnim štetama ili stradavanjima ljudi te je dežurni operater rekao: "Za sada smo dobro prošli."

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Ličko-senjske županije Zvonimir Lončarić rekao je da je najviše tuče palo u Perušiću i da ondje ima i razbijenih vjetrobranskih stakala na automobilima, ali nije bilo potrebe za intervencijom vatrogasaca igdje u županiji.

Večeras i sutra promjena vremena

Na istoku zemlje i sutra će još biti vruće, ali vrlo nestabilno. Mjestimični pljuskovi mogući su već prijepodne, a popodne i navečer lokalno se ne može isključiti grmljavinsko nevrijeme, pa i tuča.

U središnjoj Hrvatskoj uz umjeren sjeveroistočnjak lakše će se disati, dnevna temperatura bit će većinom između 27 i 29 Celzijevih stupnjeva. Ali bit će promjenjivo uz mjestimičnu kišu, lokalno i izraženije pljuskove praćene grmljavinom, osobito u noći i prijepodne.

I u gorju nestabilno i svježije uz umjeren sjeveroistočnjak te povremenu kišu, moguće i jače izražene pljuskove s grmljavinom.

Lokalni pljuskovi vjerojatni su i na sunčanijem sjevernome Jadranu gdje će još i dalje biti na snazi upozorenje za toplinski val. No od sredine dana zapuhat će bura, koja će postupno jačati i donositi manje topao zrak.

U Dalmaciji će prevladavati sunčano i vruće uz najvišu dnevnu temperaturu između 34 i 36 stupnjeva te povremeno umjeren jugozapadnjak. Ipak, kasno popodne i navečer, uz lokalno više oblaka, poneki pljusak moguć je u sjevernijim predjelima te unutrašnjosti Dalmacije.

Na jugu i dalje većinom vedro i suho, noću toplo i vrlo toplo, a danju vruće.

Popušta vrućina

Na kopnu će četvrtak i petak biti nestabilni, a uglavnom bez oborine zadržat će se u srijedu. Dnevna temperatura nakon srijede posvuda ispod 30 stupnjeva, a svježini će pridonositi i umjeren vjetar sjevernih smjerova.

Dakle, sredinom tjedna vrućina će posvuda popustiti, no sutra će na kopnu na snazi biti upozorenje na moguće lokalno grmljavinsko nevrijeme, koje je najvjerojatnije popodne i navečer na istoku zemlje. 

Pročitajte više