Na snazi upozorenje meteoalarma. Sutra će vrijeme biti opasno u dijelovima zemlje

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

U VEĆEM dijelu Hrvatske danas će još biti sunčano i toplo. Na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru moguća je povećana naoblaka i manje količine kiše. Najviša dnevna temperatura zraka kretat će se od 15 do 20 na kopnu i između 20 i 24 °C na Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda.

No od sutra kreće promjena vremena, a za neke dijelove zemlje izdan je meteoalarm.

Danju će u cijeloj zemlji biti umjereno do pretežno oblačno, povremeno s kišom, osobito na Jadranu i područjima uz njega. Na sjevernom Jadranu i u gorju će već od jutra biti lokalno izraženih pljuskova s grmljavinom. U Dalmaciji se predviđaju velike količine kiše, osobito u noći na subotu.

U unutrašnjosti će puhati umjeren južni i jugoistočni vjetar, u gorju s jakim udarima. Na Jadranu jako do olujno jugo i južni vjetar, popodne na sjevernom dijelu u slabljenju i okretanju na jugozapadnjak i sjeverozapadnjak. Najniža temperatura zraka od 8 do 12, na moru između 16 i 20, a najviša dnevna većinom između 16 i 21, u Dalmaciji do 24 °C.

Većina obale u narančastom

Za dio Hrvatske upaljen je meteoalarm. Narančasto upozorenje izdano je za Istru i Kvarner, gdje se očekuje jako, na trenutke i olujno jugo. Mjestimice je moguća obilnija kiša te izraženi pljuskovi s grmljavinom.

Građane se upozorava na moguće "poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom".

"Budite na oprezu i svjesni mogućnosti lokaliziranog poplavljivanja manjeg broja građevina uz lokalni prekid aktivnosti na otvorenom. Očekuju se teški uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te mokrih kolnika", stoji u upozorenju.

"Budite na oprezu zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom", dodaje se u upozorenju meteoalarma.

Posebno upozorenje za pomorce

Narančasto je upozorenje izdano i za Dalmaciju, gdje se očekuje jako i vrlo jako jugo.

"Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu", stoji u upozorenju meteoalarma.

Priobalje u žutom

Za gospićku, kninsku, splitsku i dubrovačku regiju, kao i Velebitski kanal, izdana su žuta upozorenja.

Očekuju se mjestimično jak vjetar i izraženija kiša te pljuskovi s grmljavinom. 

Pročitajte više