Stižu grmljavinski pljuskovi, puno kiše i zahlađenje. Evo prognoze do kraja tjedna

Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

STIGLA JE nova promjena vremena. Početak tjedna obilježit će kiša, često u obliku pljuskova s grmljavinom. Danas će još biti razmjerno toplo, na Jadranu uz umjereno i jako jugo, no od utorka će sa sjevernim vjetrom, na Jadranu i burom, ponegdje i s olujnim udarima, stizati hladniji zrak pa će tijekom srijede temperatura biti niža od prosječne.

Danas se očekuje promjenljivo, ponegdje i pretežno oblačno. Povremeno kiša, glavninom od sredine dana, a mjestimice i pljuskovi s grmljavinom, lokalno moguće izraženiji, prognozira Državni hidrometeorološki zavod.

Vjetar slab do umjeren jugozapadni, na istoku jugoistočni, kasno poslijepodne će okrenuti na sjeverni. Na Jadranu umjereno do jako jugo, potom jugozapadnjak, a navečer na sjevernom dijelu bura.

Najviša dnevna temperatura uglavnom između 16 i 21 stupanj Celzijev, u gorju malo niža.

Kiša je već krenula diljem Hrvatske, a u idućim satima će se još intenzivirati. Sutra nas očekuje prodor hladnijeg zraka i pad temperatura te još kiše i oblačnog vremena. Od srijede će biti nešto stabilnije. 

Za danas je u cijeloj Hrvatskoj oglašen žuti meteoalarm. Na kopnu zbog grmljavinskog nevremena, a na moru zbog vjetra. Za sutra većem dijelu obale također vrijedi žuto upozorenje zbog vjetra, dok je kopno za sutra bez upozorenja. 

Detaljnija prognoza za danas po regijama

Novi tjedan na istoku Hrvatske počet će znatno oblačnijim vremenom nego tijekom vikenda. Sunčana razdoblja moguća su prijepodne, a većinom u drugom dijelu dana slijedi kiša, mjestimice i u obliku izraženih pljuskova s grmljavinom. Vjetar mjestimice umjeren jugozapadni. Jutro toplije od nedjeljnog, a dnevna temperatura niža, donosi za HRT detaljniju prognozu meteorologinja Tomislava Hojsak. 

I u središnjoj Hrvatskoj prijepodne kraća sunčana razdoblja. U drugom dijelu dana oblačnije s kišom, ponegdje i u obliku jačih pljuskova s grmljavinom. Slab do umjeren jugozapadni vjetar navečer će okrenuti na sjeverni s jakim udarima. Dnevna temperatura oko 18°C.

Kiša će najprije stići do zapada zemlje - već prijepodne. Sredinom dana bit će i jačih pljuskova s grmljavinom, čak i u oblačnijem gorju. Puhat će umjereno i jako jugo, u gorju jugozapadni vjetar, a u noći kratkotrajno bura. Temperatura zraka na sjevernom Jadranu od 12 do 17°C, u gorju od 9 do 14°C.

Ponedjeljak će u Dalmaciji početi vjetrovito uz jako i olujno jugo, koje će popodne slabjeti. Bit će promjenjivo s povremenom kišom i grmljavinom, glavninom u drugom dijelu dana. Dnevna temperatura od 17 do 20°C.

I na jugu Hrvatske promjenjiva naoblaka i povremena kiša. Pojava jačih pljuskova s grmljavinom vjerojatnija je navečer, kada će slabjeti jako i olujno jugo. Temperatura zraka većinom od 14 do 19°C.

U početku još promjenjivo pa stabilnije

Još u utorak na kopnu promjenjivo uz povremenu kišu, a od srijede stabilnije te djelomice sunčano, većinom uz oblake dnevnog razvoja. Puhat će umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar, prolazno s jakim udarima, a oslabjet će u četvrtak. Temperatura zraka niža od prosječne. U četvrtak nakon svježeg jutra danju ipak malo toplije.

I na Jadranu u utorak svježije, promjenjivo s pljuskovima i grmljavinom, ali i slabijim vjetrom. Krajem dana na sjeveru će zapuhati bura. U srijedu će se pojačati i proširiti duž obale te ubrzo okrenuti na sjeverozapadni vjetar, koji će u četvrtak puhati samo u Dalmaciji. Od srijede pretežno sunčano, zatim i malo toplije, no za vikend opet nestabilnije vrijeme, prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Pročitajte više