VIDEO, FOTO "More je podivljalo": Oluja poharala Istru, pljuskovi i munje na kopnu, na snazi nova upozorenja

Foto: Facebook, Istramet, Lightningmaps, Čitatelji

IZNAD sjeverne Italije formirala se jaka olujna linija s više od 6000 registriranih udara munja. Oluja je poslijepodne stigla do Istre.

Nevrijeme s jakim vjetrom, grmljavinom i kišom zahvatilo je navečer i Zagreb, središnju Hrvatsku, područje Rijeke, i Kvarnera, otoka Paga, dijelove Dalmacije, Liku i Gorski kotar...

>> Imate li fotografije ili snimke nevremena, šaljite nam na desk@index.hr ili u inbox naše Facebook stranice.

Sukladno najavama, tijekom kasnog poslijepodneva i večeri jače nevrijeme sa zapada prvo je zahvatilo Istru. Ogroman shelf cloud koji se protezao uzduž cijele obale zapadne Istre donio je ponajprije nakratko olujan vjetar, dok oborina za sada nema u većim količinama, javlja Istramet.

U samo 10-ak minuta uslijed jakog vjetra valovitost mora se naglo povećala, stoga je stanje postalo poprilično opasno na cijelom području.


Vjetar je s jugozapadnog i južnog smjera naglo okrenuo na zapadnjak i sjeverozapadnjak. Meteorološke postaje u Novigradu i Katunu Lindarskom zabilježile su udare do 83 km/h, a vrijedi izdvojiti i Poreč te Barban (80 km/h). U Novigradu je vjetar puhao brzinom od 76 km/h, dok je u Rovinju i Umagu bilo opasnog zapadnjaka s udarima do 62 km/h.

Što se tiče kiše, značajnije količine zabilježilo je samo nekoliko meteoroloških postaja. Do 18 sati izdvojimo Dajlu (11 mm) i Vrh (10 mm), dok na suhom jugu Istre gdje je kiša najpotrebnija za sada mjerimo tek milimetar-dva.(P.R./IM).

Pale su i temperature u Istri. Nešto prije 19 sati u Pazinu je bilo 18 stupnjeva, a u Puli, Rovinju i Poreču 19 stupnjeva. U Umagu i Novigradu te Vodnjanu zabilježeno je 20 stupnjeva.



Snažnih predfrontalnih nestabilnosti ima i po Sloveniji, pa se olujna grmljavinska nevremena očekuju i na kopnu. Oluja se u kasnim poslijepodnevnim satima premjestila u unutrašnjost zemlje. Pljusak je oko 19 sati počeo padati na području Karlovca i Zagreba, a crni oblaci prekrili su i Osijek.

 

 

>> Kretanje oluja možete pratiti na ovom LINKU.

Stiže osjetno zahlađenje

Meteoalarm je za najveći dio zemlje izdao narančasto upozorenje zbog grmljavinskog nevremena, dok je za središnju Dalmaciju i krajnji jug zemlje izdano žuto upozorenje zbog visokih temperatura.

Pljuskovi i grmljavina trebali bi potrajati do utorka poslijepodne. U noći i u prvom dijelu utorka kiša, pljuskovi i grmljavina, lokalno će biti izraženiji u unutrašnjosti i na sjevernom te dijelu srednjeg Jadrana.

Poslijepodne postupno smirivanje, ali će još uglavnom na istoku, jugu i u gorju mjestimice biti oborina.

Vjetar slab i umjeren sjeverni i sjeverozapadni, na sjevernom Jadranu bura, a u Dalmaciji sjeverozapadni i zapadni. U unutrašnjosti osjetno svježije, osobito danju.

Najniža jutarnja temperatura zraka od 13 do 17, na moru od 19 do 22, a najviša dnevna uglavnom između 22 i 26, na Jadranu od 27 do 30 °C.
 

Pročitajte više