Stižu novi detalji o letu za Singapur. Ozlijeđeni udarili glavom u dio za prtljagu

Foto: Profimedia

Putnici na letu Singapore Airlinesa pogođenog velikim turbulencijama, prilikom kojih je jedan putnik umro, a sedam ih je teško ozlijeđeno, konačno su stigli u Singapur danas ujutro. Zrakoplov Singapore Airlinesa, koji je jučer poletio iz londonske zračne luke Heathrow, naišao je na snažne turbulencije nakon 11 sati leta, koji je trebao trajati 13 sati.

Zrakoplov je upao u takozvani "zračni džep" u tajlandskome zračnom prostoru, bacajući putnike i posadu po kabini. Jedan je 73-godišnji muškarac umro, sumnja se na srčani udar, a najmanje 30 osoba je ozlijeđeno, pri čemu sedam teže. Zrakoplov je prinudno sletio u Bangkok, a potom je Singapore Airlines poveo one koji su mogli nastaviti na let iz Bangkoka koji je stigao u Singapur malo prije 5 ujutro.

Turbulencije su krenule tijekom posluživanja doručka

Deseci putnika tiho su izašli iz zrakoplova, uglavnom ignorirajući medije koji su čekali njihov dolazak. Singapurski ured za istragu sigurnosti prometa (TSIB) istražuje incident, a američki Nacionalni odbor za sigurnost prometa također šalje predstavnike za podršku.

Iznenadna turbulencija dogodila se iznad Andamanskog mora na zapadnoj obali Burme, a prema alatu za praćenje letova Flightradar24, zrakoplov je naglo padao s visine od oko 11.800 metara na 9.950 metara.

Zrakoplov je upao u "zračni džep" dok je kabinsko osoblje posluživalo doručak, a potom je naišao na turbulencije, zbog čega su piloti zatražili hitno slijetanje. Većina ozlijeđenih je udarila glavom o kabinski dio za prtljagu koji se nalazi iznad, pri čemu su dobili teže ozljede glave.

Turbulencija čistog zraka

Uzroci turbulencije su mnogi, najočitiji nestabilni vremenski obrasci koji izazivaju oluje, ali na ovaj je let mogla utjecati i turbulencija čistog zraka koju je vrlo teško otkriti. Od 2009. do 2018. američka je agencija otkrila da su turbulencije činile više od trećine prijavljenih zrakoplovnih nesreća i da je većina rezultirala s jednom ili više ozbiljnih ozljeda, ali bez oštećenja zrakoplova.

Singapore Airlines, koji je poznat kao jedan od vodećih svjetskih zračnih prijevoznika i mjerilo za većinu industrije, nije imao većih incidenata posljednjih godina. Posljednja nesreća ove kompanije, koja je rezultirala žrtvama, bio je let iz Singapura za Los Angeles preko Tajvana, koji se srušio 31. listopada 2000. u međunarodnoj zračnoj luci Taiwan Taoyuan, a poginulo je 83 od 179 ljudi u zrakoplovu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.