Stižu ogromne količine saharskog pijeska

Foto: Istramet

Promjenjivo oblačno i nestabilno, no u zapadnim predjelima uz dulja sunčana razdoblja, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za danas.

Mjestimične kiše bit će ponajprije na oblačnijem istoku te jugu zemlje, gdje su lokalno vjerojatni i izraženiji pljuskovi i grmljavina. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni, u višim predjelima povremeno i jak.

Na Jadranu će puhati umjereno, u prvom dijelu dana ponegdje i jako jugo, južni i jugozapadni vjetar, uglavnom na krajnjem jugu i s olujnim udarima. Najviša dnevna temperatura većinom između 11 i 16 Celzijevih stupnjeva.

Stiže velika količina saharskog pijeska

Na samom kraju ovogodišnje veljače, koja će klimatološki ostati zabilježena kao jedna od najtoplijih, ako ne i najtoplija u povijesti mjerenja, stiže nam masivna pošiljka afričkog pijeska, piše Istramet.

Dugotrajna ciklogeneza koja će se intenzivirati u Genovskim zaljevu krajem idućeg tjedna, a koja će započeti novim prodorom s Atlantika već u ponedjeljak, donosi vrlo turbulentno vrijeme velikom dijelu Europe.

Naši će se krajevi naći u jakom južnom visinskom strujanju zraka, a ciklone će povući i vruć zrak iz Sahare. Prve velike vrućine tako stižu na sjever Afrike. U Libiji bi vrijednosti mogle porasti i do 35°C.

U jakim južnim visinskim strujama stiže nam i ogromna količina saharskog pijeska koji će do kraja idućeg vikenda prodrijeti duboko na sjever Europe, piše Istramet. Padat će prljava kiša, a vjerojatno će i kvaliteta zraka biti niža.

Takvo stanje potrajat će danima, a naznake za smirivanje vremena postoje tek u drugom dijelu prve dekade ožujka. Ništa zimskog, osim snijega u najvišem gorju, nema na vidiku. 

Pročitajte više