Stižu promjene kod napojnica

Ilustracija: Shutterstock

POREZNE promjene očekuju ugostitelji i njihovi radnici. Od 1. siječnja iduće godine očekuje se oslobađanje napojnica od poreza do granice od 3360 eura na godinu. 

U taj porezni tretman ušle bi i napojnice plaćene karticom, no još nije definiran ni iznos naknade za transakciju, kao ni mnogi drugi detalji. Ovime se, kažu predlagači, želi ohrabriti radnike u ugostiteljstvu na ostanak u zemlji i u struci koja je prilično deficitarna. 

Neoporeziva napojnica

"To je bila naša inicijativa već duže vremena, manje-više smo postigli po ovim najavama reforme Zakona tih 3360 eura godišnje budu neoporezive napojnice, a ovo drugo će se oporezivati po 20 posto, što je ‘ajmo reći koliko-toliko prihvatljivo", kazao je Nikola Eterović, predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja, za N1.

Porezne promjene predviđaju i napojnice uračunate kod plaćanja karticom. Ugostitelji tvrde da najave zasad uglavnom unose konfuziju, ne znaju kako će to izgledati na licu mjesta. Još nije regulirana ni naknada bankama za usluge plaćanja karticom.

Napojnice će se plaćati karticom

"Postoji obveza fiskalizacije te napojnice, samo je pitanje kako će se to provoditi, hoće li to biti pojednostavljeno za nas za rad ili će se dodatno zakomplicirati, s obzirom na to da će sve ići preko JOPPD obrasca, vidjet ćemo, tu je malo dodatno i knjigovodstveno posla i tako. Hoće li to onda odužiti samu uslugu? Pa ja se nadam da neće, ali ostaje da vidimo kako će se to događati na terenu točno", navodi Eterović.

Pročitajte više