Stižu reakcije na smrt princa Philipa. Johnson: Nadahnuo je živote bezbroj mladih

Foto: EPA

BRITANSKI princ Philip, suprug kraljice Elizabete II., umro je danas ujutro u dobi od 99 godina, objavila je Buckinghamska palača.

Palača u priopćenju piše kako je princ, vojvoda od Edinburgha, umro u dvorcu Windsoru.

"S dubokim žaljenjem Njezino Veličanstvo Kraljica objavljuje smrt njezinog voljenog supruga, Njegove Kraljevske Visosti princa Philipa, vojvode od Edinburgha", priopćeno je.

"Kraljevska obitelj se pridružuje ljudima u svijetu koji tuguju zbog njegovog odlaska."

Ubrzo su počele stizati reakcije i poruke sućuti.

Reakcije ste mogli pratiti iz minute u minutu:

14:40 Buckinghamska palača: Nemojte kršiti mjere

Buckinghamska palača zamolila je građane koji se okupljaju da ne krše mjere ograničenja protiv koronavirusa kada odaju počast vojvodi od Edinburgha.

14:35 Pratite uživo kako se građani okupljaju ispred Buckinghamske palače

14:30 Njemački predsjednik: Princ Philip je bio vrlo cijenjen u Njemačkoj

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier kazao je kako je "princ Philip bio popularan i vrlo cijenjen u Njemačkoj".

"Imao sam zadovoljstvo tijekom naših susreta u Londonu i Berlinu osobno doživjeti njegov pronicljivi humor", kazao je Steinmeier.

14:25 Europski čelnici izražavaju sućut

Belgijski kralj Philippe izrazio je u privatnoj poruci sućut kraljici u ime belgijske kraljevske obitelji.

Švedski kralj Carl Gustaf rekao je da su on i kraljica Silvia "duboko pogođeni viješću o smrti vojvode od Edinburgha".

"Princ Philip već je dugi niz godina bio veliki prijatelj naše obitelji. Duboko smo cijenili naš odnos", kazao je.

Premijer Malte Robert Abela rekao je da je "istinski tužan zbog gubitka princa Philipa, koji je Maltu smatrao svojim domom i koji se često tamo vraćao".

Predsjednik Litve Gitanas Nauseda kazao je: "S velikom sam tugom saznao za smrt princa Philipa. Neka njegova duša počiva u miru. Izražavam najdublju sućut kraljici Elizabeti. U ovom času neizmjernog gubitka moje misli i molitve su s vama i ljudima u Velikoj Britaniji."

Latvijski predsjednik Egils Levits rekao je kako "najdublje suosjeća s njezinim veličanstvom kraljicom i kraljevskom obitelji zbog smrti princa Philipa, vojvode od Edinburgha".

14:15 Građani ostavljaju cvijeće

Građani su ispred Buckinghamske palače počeli donositi cvijeće povodom smrti princa Philipa.

14:13 Velški premijer: Služio je s nesebičnom predanošću

Sjevernoirska premijerka Arlene Foster izrazila je "najdublju sućut" kraljici i kraljevskoj obitelji "u ovo tužno vrijeme".

Velški premijer Mark Drakeford rekao je da je bio "nevjerojatno tužan" kad je čuo za vojvodinu smrt.

"Služio je kruni s nesebičnom predanošću i jako će nedostajati stanovnicima Walesa", napisao je Drakeford na Twitteru.

14:05 Škotska premijerka izrazila sućut 

Škotska premijerka Nicola Sturgeon izrazila je "najdublju sućut" kraljici i ostatku kraljevske obitelji.

"Tužna sam zbog vijesti da je vojvoda od Edinburgha umro", napisala je Sturgeon na Twitteru.

14:00 Čelnik Laburističke stranke: Najviše ćemo ga pamtiti po odanosti kraljici

Čelnik Laburističke stranke Keir Starmer rekao je povodom smrti princa Philipa da je "Ujedinjeno Kraljevstvo izgubilo izvanrednog javnog službenika".

"Princ Philip posvetio je svoj život našoj zemlji; od istaknute karijere u Kraljevskoj mornarici tijekom Drugog svjetskog rata do desetljeća službe kao vojvoda od Edinburgha. Međutim, najviše ćemo ga pamtiti po izvanrednoj predanosti i odanosti kraljici", kazao je Starmer.

"Bio je uz nju više od sedam desetljeća. Njihov brak bio je simbol snage, stabilnosti i nade, čak i dok se svijet oko njih mijenjao. Bilo je to partnerstvo koje je nadahnulo milijune u Britaniji i diljem svijeta", dodao je.

13:52 Johnson: Princ Philip nadahnuo je živote bezbroj mladih ljudi

Britanski premijer Boris Johnson odao je počast princu Philipu, koji je umro u petak, kazavši da će narod tugovati s kraljevskom obitelji i kraljicom Elizabetom koja je izgubila "snagu i oslonac duži od 70 godina".

"S velikom sam tugom primio vijest iz Buckinghamske palače da je Njegovo kraljevsko visočanstvo, vojvoda od Edinburgha, preminuo u dobi od 99 godina." 

"Princ Philip je stekao naklonost generacija tu u Ujedinjenom Kraljevstvu, diljem Commonwealtha i širom svijeta."

"Bio je monarhijski suprug najduže u povijesti, jedan od posljednjih preživjelih u ovoj zemlji koji je služio u Drugom svjetskom ratu na rtu Matapan, gdje su ga spominjali u junačkoj ulozi, i u invaziji na Siciliju, gdje je spasio svoj brod brzim razmišljanjem i iz tog sukoba je preuzeo etiku službe koju je primjenjivao u izazovnom poslijeratnom razdoblju."

"Poput ekspertnog kočijaša kakav je i bio, pomogao je upravljati kraljevskom obitelji i monarhijom da i dalje ostane institucija koja je neosporno bitna za postizanje uravnoteženosti i sreće našeg nacionalnog života."

"Bio je zaštitnik okoliša i jako je brinuo o prirodi, mnogo prije nego što je to bilo u modi."

"Svojim nagradama za vojvodu od Edinburgha doprinio je i inspirirao živote mnogih mladih te je, na doslovno desecima tisuća događaja, podržao njihove nade i ambicije."

"Sjećamo se vojvode (...) prije svega po čvrstoj podršci Njezinu kraljevskom Veličanstvu, ne samo u ulozi monarha koji je bio pored nje svaki dan njezine vladavine već i kao njenog muža, snage i oslonca dužeg od 70 godina."

"Njezino Veličanstvo i kraljevska obitelj danas moraju biti u mislima naše nacije."

"Izgubili su ne samo vrlo voljenu i cijenjenu javnu ličnost već i predanog muža, ponosnog i voljenog oca, djeda i, tijekom posljednjih godina, pradjeda.

"Govoreći o njihovoj zlatnoj godišnjici braka, Njezino Veličanstvo je kazalo da je naša zemlja dugovala njenom suprugu 'više nego što bi on ikad tražio ili što ćemo mi ikad znati' i siguran sam da je to točno."

"Stoga danas tugujemo s Njezinim kraljevskim Veličanstvom, izražavamo sućut njoj i svoj njezinoj obitelji te zahvaljujemo kao nacija i kraljevstvo na izvanrednom životu i radu princa Philipa, vojvode od Edinburgha."

13:40 Obavijest o smrti na ogradi Buckinghamske palače

Uokvirena obavijest o smrti princa Philipa postavljena je na ogradu Buckinghamske palače. 

Pročitajte više