Stjuardese Croatia Airlinesa pred potpisivanjem kolektivnog ugovora, piloti najavljuju štrajk

PREDSTAVNICI Sindikata kabinskog osoblja Croatia Airlinesa još uvijek čekaju poziv Uprave tvrtke za potpisivanje nedavno dogovorenog kolektivnog ugovora, potvrđeno je iz toga sindikata.

Predsjednik SKOZ-a Hrvoje Humek Indexu je večeras potvrdio da je kolektivni ugovor za kabinsko osoblje, koji je dogovoren nakon pritiska koji je kabinsko osoblje dvodnevnim štrajkom izvršilo na Upravu tvrtke, pred potpisivanjem i poziv Uprave se očekuje vrlo skoro.

Iako su neke neslužbene glasine iz same tvrtke ovih dana spominjale kako je Uprava odustala od potpisivanja kolektivnog ugovora, Humek je takvu vijest demantirao, rekavši da su pojedinosti ugovora detaljno dogovorene te da će biti potpisan čim Uprava uputi poziv Sindikatu.

No problemima unutar Croatia Airlinesa tu nije kraj, jer i Hrvatski sindikat pilota zahtijeva poboljšanje uvjeta rada. Prema za sada neslužbenim informacijama, dosadašnji pregovori između Uprave CA i Sindikata pilota za sada nisu dali rezultata. Pilotima i Upravi preostaje još jedna runda pregovora zakazana za utorak, a ukoliko i oni propadnu, pristupit će se procesu mirenja, nakon čega piloti u petak, 30. srpnja najavljuju početak štrajka, na kojemu će ustrajati do ispunjenja zahtjeva. Piloti ističu da se njihovi zahtjevi ne odnose na povećanje plaća, već isključivo na nematerijalna prava, odnosno na poboljšanje uvjeta rada.

Pročitajte više