Što ako se sutra ne pojave radnici na Jakuševcu? Tomašević: Traže velika jamstva

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je za HRT da se prvi incident u studenom na odlagalištu otpada Jakuševec nije shvatio olako. Odmah su sve inspekcije izašle na teren, traže se analize. Za sada izvješća Državnog inspektorata nisu pokazala neke nepravilnosti. Naglasio je kako je ključno da se utvrdi odgovornost i vidi što je uzrok odrona na odlagalištu. 

"Puno je tvrtki u tom lancu. Dvadeset godina se privatne tvrtke bave održavanjem odlagališta Jakuševec - i kad govorimo o projektantu, kad govorimo o nadzoru i samim izvođačima", kazao je Tomašević. Ključno je, kaže, da se utvrdi odgovornost i da se vidi koji je uzrok zašto se to dogodilo 11. studenog, a zašto se to dogodilo danas. 

"Radnici traže velika jamstva"

"Ako je na gradskom poduzeću odgovornost, bit će sankcija, ako je na privatnom, također će biti sankcija. Ključna stvar je da se utvrdi odgovornost i zašto se to dogodilo", rekao je. Tomašević je istaknuo da su imali danas dva sastanka s izvođačima, s projektantom i s nadzorom. Razgovarao je i s Inspektoratom i naglasio da je ključna sigurnost građana i radnika.

Odgovarajući na pitanje što će biti ako se sutra ne pojave radnici na Jakuševcu, Tomašević je rekao da traže velika jamstva te da imaju pravo na to. "Što se tiče dnevnog odlaganja, odluku trebaju zajedno donijeti i projektant i izvođač radova i nadzor. Uz nekakve upute Državnog inspektorata, i mi ćemo, kao što smo i danas ujutro rekli, sve upute poštovati. Smatra da se ne smije dogoditi da Zagreb opet bude zatrpan otpadom.

"Čim smo vidjeli što se danas dogodilo, zabranili smo daljnje odlaganje otpada na Jakuševcu. Nismo čekali nikakve upute od inspekcije na radu, koje su došle tek kasnije, jer nismo htjeli riskirati sigurnost radnika", dodao je.

"Zagreb ne može sam riješiti Jakuševec"

"Što se tiče upravljanja i održavanja Jakuševca, to je odgovornost koja se tek treba utvrditi. Što se tiče dugoročnog rješavanja Jakuševca, to je nešto što Grad Zagreb ne može sam riješiti. Bio sam vrlo transparentan i rekao sam, kada smo uvidjeli da nije moguće u ovome mandatu zatvoriti odlagalište Jakuševec. To sam rekao prije godinu dana", kazao je. 

Odgovarajući na pitanje je li se možda zaletio s obećanjem da će riješiti problem Jakuševca, kazao je da je u to vrijeme Europska unija financirala projekte koje sada ne financira vezane za postrojenja za obradu otpada. Bez toga, kaže, nije moguće zatvoriti odlagalište Jakuševec.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.