Što će biti s otkupom mlijeka u Lici? Vindija pregovara s farmerima

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

PREDSTAVNICI varaždinske Vindije obilaze ličke farme za proizvodnju mlijeka i dogovaraju uvjete otkupa te se čini da otkup neće stati unatoč tome što se dosadašnji otkupljivač PIK Rijeka povlači s tržišta, doznaje Hina u Ličko-senjskoj županiji. Rekla je to Hini županijska pročelnica za gospodarstvo Ana Rukavina Stilinović i dodala kako "čuje da Vindija nudi povoljniju cijenu otkupa po litri" od dosadašnje PIK-ove i da bi se to moglo odraziti na rast proizvodnje mlijeka.

Vindija jest najizgledniji novi otkupljivač

PIK Rijeka namjeravao je u travnju prekinuti otkupljivati mlijeko od svojih 190 ličkih kooperanata, no otkup se privremeno nastavlja, ali samo do kraja ovog tjedna. Rukavina Stilinović pribojava se da bi moglo doći do prekida i kaže da čine sve da se ne mora baciti ni jedna litra mlijeka. Osim 190 PIK-ovih kooperanata, u županiji mlijeko proizvodi i 16 Dukatovih kooperanata te 21 kooperant dviju ličkih sirana. Svi su oni prošle godine proizveli 3.3 milijuna litara mlijeka.

Vindija jest najizgledniji novi otkupljivač, ali sve ovisi o pregovorima, koji su započeli. Kada je PIK najavio da zbog restrukturiranja firme i povlačenja s tržišta svježeg mlijeka prekida otkupljivanje, župan Ernest Petry je organizirao niz sastanaka za spas ličkog mljekarstva, a uključili su se i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, i to načelnik sektora za stočarsku proizvodnju Mato Čačić i voditelj službe za govedarstvo Danijel Mulc.

Petry je Hini kazao da je Županija i do sada subvencionirala prijevoz mlijeka s udaljenih farmi te da će s tom praksom nastaviti, ali ne više samostalno, nego uz potporu Ministarstva poljoprivrede.

Pročitajte više