"Što će Gruziji hrvatski kalašnjikov iz `87. kada su nabavljali moderno oružje posvuda po svijetu?"

FRAN VIŠNAR, vojni analitičar za Index je rekao kako je slabo vjerojatno ili praktički nemoguće da je Gruziji prodano oružje Zastave s područja Hrvatske ili Bosne i Hercegovine.

"Hrvatska je posljednje kalašnjikove proizvedene u Zastavi dobila 1987. Što će Gruziji to staro oružje kada su nabavljali potpuno novo oružje posvuda po svijetu, od SAD-a do Izraela. A najviše su oružja kupili baš od Izraela. Ako ima nešto oružja iz  Zastave onda je najvjerojatnije da su im direktno prodali Srbi. No, normalno da to neće priznati kada je Rusija njihov saveznik koji ih podupire u Vijeću sigurnosti UN-a", rekao je Višnar za Index.

Višnar kaže da je gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili od 2004. počeo nabavljati oružje diljem svijeta i gomilati ga po svom teritoriju. Kaže da je upravo čudno u koliko je zemalja Saakašvili nabavio oružje i koliko vrsta jer se obično nastoji standardizirati oružje koje koristi vojska, te da je očito kako se nabavom nisu bavili stručnjaci. Višnar ostavlja mogućnost da je koji kalašnjikov iz kontingenta Hrvatske dospio u Gruziju, ali to su oni koji su trebali biti uništeni nakon Daytonskog sporazuma i radi se o beznačajnoj količini.

Izraelski oklopnjaci za pustinjske uvjete u Gruziji

"Ovih dana se među mnogobrojnim gruzijskim olupinama moglo vidjeti i čak izraelskih oklopnih vozila predviđenih za pustinjske uvjete. Što će njima u Gruziji vozila za pustinju? Stvarno je teško shvatiti njihovu logiku nabave", kaže Višnar.

Saakašvili je nabavu oružja nabavljao od taksi prikupljenih od naftovoda British Petroleuma koji ide iz Bakua i proteže se kroz cijelu Gruziju, napominje Višnar.

Podsjetimo, vršitelj dužnosti direktora kragujevačke tvornice Zastava Rade Gormović je kazao kako u posljednjih 15 godina nisu niti jedan proizvod izvezli u Gruziju. Dodao je i kako je, prema njegovom mišljenju, moguće da je oružje proizvedeno u "Zastavi" na gruzijsko tržište plasirao netko sa prostora bivše Jugoslavije - Hrvatska ili Bosna i Hercegovina, koje ga posjeduju iz vremena dok su bile u sastavu bivše SFRJ.

Prethodno je rusko ministarstvo obrane, u pismu poslanom 7. kolovoza ove godine, optužilo SAD, Bugarsku, Veliku Britaniju, Mađarsku, Grčku, Litvu, Letoniju, Estoniju, Tursku, Francusku, Češku, Izrael, BiH, Srbiju i Ukrajinu, da su uoči rata Gruzijcima prodavali vojnu opremu i oružje.

D. Markas
Foto: AFP

Pročitajte više