UBOJSTVA U VODICAMA I ŠIBENIKU

Što do sada znamo o četverostrukom ubojstvu? "Sve se odigralo u vražjem trokutu"

DOK u Šibeniku i Vodicama traje istraga četverostrukog ubojstva i samoubojstva, šok među građanima ne jenjava. Šibenik je mali grad i Šibenčani su poznavali ubijene ljude. 

''Uzimanje pravde u svoje ruke, pogotovo oružjem, to ne opravdava nikoga. Ništa nisu riješili, nažalost, ostavili su sigurno svojim nesretnim obiteljima čudo problema'', komentirao je gradonačelnik Šibenika Željko Burić.

"Poznavao sam te ljude, oni su živjeli i radili u mojem kvartu. To je izuzetno teško. Kad čujete vijest i kad možete spojiti lik i osobu, onda to izaziva nelagodu", dodao je Burić.

>> Gradonačelnik Šibenika o stravičnom zločinu: Spojio se vražji trokut

"U ovom konkretnom slučaju spojio se vražji trokut. To je emocionalna psihička nestabilnost zbog osobnih poslovnih problema, pandemijska situacija koja je sve poduzetnike dovela u nemoguću situaciju koju nisu mogli predvidjeti i najvažnije, laka dostupnost oružja", rekao je Burić.

I dogradonačelnik Paško Rakić poznavao je sve aktere - i žrtve i ubojicu.

"Poznavao sam ih sve i iz komunikacije s njima nije bilo elemenata da taj odnos završi tako kobno i tragično. Znamo ono što su mediji prenosili, očito je zavrzlama bila oko stečajnog postupka i nažalost je sve kobno završilo", rekao je Rakić koji je ubijenog poduzetnika Tedija Slamića poznavao od srednjoškolskih dana.

>> Šibenski dogradonačelnik: Ilegalno oružje se lako nabavi, to je nacionalni problem

"Imam samo riječi hvale za njega i njegovu obitelj, to su krasni ljudi, radili su ozbiljan posao i bili prava gospoda. Nanesena im je silna nepravda", smatra Rakić.

"Teško je komentirati, nitko ne zna što drugi u sebi nosi... Ne nosimo se isto svi s teretom i problemima i nemamo istu dozu samokontrole", dodao je.

"Svi u Vodicama smo šokirani, ovo je mala sredina"

Na mjestu zločina u Vodicama danas su svijeće za ubijenog Slamića.

"Naravno da smo svi u Vodicama šokirani, ovo je za sve nas bio grom iz vedra neba. Ovo je mala sredina, nismo baš navikli da nešto remeti naš svakodnevni ritam, a pogotovo da nam se dogodi jedan tako užasan događaj kao što je ubojstvo u kojem je stradao Tedi Slamić, čelni čovjek Djela. Dosta naših Vodičana radi u njegovim trgovinama - pored ovog velikog centra ima u mistu još i niz manjih dućana - a i znali smo ga često viđati u Vodicama na teniskim terenima kod Imperijala. Tamo je rado dolazio, volio je igrati tenis", rekao je za Šibenski.hr Marin Mikšić, predsjednik vodičkog Gradskog vijeća.

Djelov veliki centar, nakon šoka i traume koji su vjerojatno doživjeli i prodavačice i zaposleni poslije rafala iz njihove neposredne blizine, u nedjelju je bio zatvoren, nije radio.

>> Prijatelji o Koloperu: Nikad nam nije pričao o svojim problemima. Ovo je šok

"A čujte, što da vam kažem! Mislili smo da se ovakve stvari nikad kod nas neće događati, da to nije moguće. Najveće je zlo koje se može dogoditi kad netko sebi uzme pravo da nekom drugom može oduzeti život. Sve se može riješiti, ili novčano, ili ovako ili onako, ali kad čovjeka ubiješ, njega više nema. A ovdje je pet mrtvih ljudi", rekao je jedan Vodičanin.

Svoj krvavi pohod ubojica je počeo u subotu u predgrađu Šibenika. Parkirao je svoje vozilo i po izlasku iz automobila ubio stečajnu upraviteljicu Radojku Danek, njezinog muža Marija i Tonija Šparadu.

Nakon toga se zaputio u Vodice. Po dolasku ulazi u trgovinu Djelo i raspituje se gdje se nalazi vlasnik lanca. Odlazi u automobil i čeka. Nakon pola sata u svom vozilu dolazi poduzetnik. Ubojica izlazi iz automobila i s nekoliko hitaca ga usmrćuje u vozilu.

>> Koloper je novog vlasnika hale i stečajnu upraviteljicu pozvao na sastanak pa ih ubio

Satima je trajala policijska potjera za Brankom Koloperom, da bi ga konačno oko 18 sati pronašli koji kilometar od Vodica pored magistrale koja vodi prema Pirovcu, na bijelom putu koji vodi u lovište. Pronađen je pored svog svog auta mrtav. Najvjerojatnije se ubio.

Motiv zločina?

Prema još uvijek nepotvrđenim informacijama, Branko Koloper je iza sebe ostavio propalu pekaru u stečaju, a s ubijenima je imao prijepore oko vrijednosti te imovine. Ročište o stečaju njegove tvrtke Matkol d.o.o., koja je bila dužna oko 4 milijuna kuna, održalo se prošle srijede na Trgovačkom sudu u Zadru i izgleda da je ono što se tamo dogodilo bilo okidač za krvavi pohod. 

Ilegalno oružje

Koloper je jučer na sastanak u halu koja je prošle godine prodana tvrtki Tonija Šparade pozvao stečajnu upraviteljicu i Šparadu, a sa stečajnom upraviteljicom je došao i njen suprug. Koloper ih je potom ubio. Navodno kalašnjikovom koji je zasigurno imao ilegalno jer dozvolu za njega nije mogao ishoditi. Prema pisanju Jutarnjeg, imao je i pištolj koji nije smio imati jer mu je oružje koje je ranije imao uz potrebne dozvole navodno oduzeto zbog toga što je prijavljivan zbog nasilja u obitelji. 

Dogradonačelnik Šibenika smatra kako je ilegalno oružje veliki problem.

"Zaključili smo da je ovdje problem bio oko pravnih procedura prilikom stečajnog postupka, ali mi imamo problem s lako dostupnim ilegalnim oružjem, i to nacionalni problem, i sve službe treba uključiti u rješavanje tog problema. I grad Šibenik se stavlja na raspolaganje kako bismo to riješili", rekao je Rakić.

Stečaj tvrtke

Stečaj nad tvrtkom Matkol pokrenut je na Trgovačkom sudu u Zadru 20. studenog 2018. godine zbog neprekidne blokade dulje od 120 dana i duga od 831.702 kune. Za stečajnu upraviteljicu imenovana je Radojka Danek, a vlasnik Matkola Branko Koloper nije se pojavio na prvom ročištu na kojem su trebali biti određeni uvjeti za pokretanje postupka, pa je Sud zakazao novo ročište.

>> Policija objavila što su dosad saznali o likvidacijama, čekaju se nalazi obdukcije

Branko Koloper potom je na sljedećem ročištu tražio odgodu rješenja o pokretanju stečaja, navodeći da od imovine ima halu od 3000 kvadratnih metara vrijednu oko dva milijuna eura, oko 300 kvadrata poslovnog prostora na Baldekinu čija je vrijednost oko 400 tisuća eura, sedam kombi-vozila, pekarsku opremu i strojeve te da od svojih vjerovnika potražuje oko 1.5 milijuna kuna za koje su pokrenuti postupci prisilne naplate. No Visoki trgovački sud odbio je žalbu Kolopera i potvrdio rješenje Trgovačkog suda u Zadru koji je u studenom pokrenuo stečajni postupak.

Koloper je tvrdio da je Sud propustio utvrditi da mu je imovina višestruko veća od duga zbog kojega je postupak pokrenut.

Pekare se zatvorile početkom ožujka 2018.

Pekare Matkola svoja su vrata zatvorile početkom ožujka 2018. godine, kada su šokirane radnice doslovno preko noći ostale bez posla jer ih o zatvaranju firme nitko nije obavijestio, a neke su obavijest o otkazu dobile prethodnu večer SMS porukom, ispričale su tada za ŠibenikIN.

Koloper je tada za ŠibenikIN kazao kako pregovara s nekim tko bi trebao preuzeti pekaru i poslovanje uz uvjet da osigura sredstva za isplatu plaća radnicima i da ih se primi na posao, odnosno zadrži u toj novoj firmi, no to se nije ostvarilo.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz masakr u Vodicama i Šibeniku instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ubojstvo šibenik

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više