Što država radi: U Kaštelima se nalazi pola milijuna tona radioaktivne šljake!?

KAŠTELANI se pitaju dokad će morati trpjeti opasan otpad i radioaktivnu šljaku koja se posljednjih 50 godina trpala u Jugovinil iz svih dijelova bivše države. Opasan otpad i dalje se skladišti, i to bez problema, s obzirom da je za to tvrtka Cian dobila sve potrebne dozvole. Najbolje je što se otpad odlaže u turističkoj zoni.

Ministrica lani pitala, što će napraviti ove godine?

Aktualna ministrica zaštite okoliša Mirela Holly vrlo je dobro upućena u problematiku jer je prošle godine postavila pitanje u Saboru upravo o ovoj problematici. Odgovorila joj je bivša predsjednica Vlade Jadranka Kosor. Izdvajamo najzanimljivije. 

U nadzoru inspekcije zaštite okoliša iz 2009. godine, na lokaciji bivše tvornice Adriavinil, nekadašnjeg Jugovinila, u Kaštel Sućurcu utvrđeno je da je uskladišteno 40 vrsta raznog opasnog otpada u ukupnoj količini od 890 tona sukladno izdatim dozvolama. Skladište je zatvoreni objekt izgrađen od čvrstog materijala i otpad se skladišti odvojeno po vrstama sukladno propisanim uvjetima.

Ta je lokacija svrstana u jednu od devet lokacija visokog rizika koje su nastale dugotrajnim neprimjerenim gospodarenjem tehnološkim otpadom te svojim postojanjem predstavljaju realnu opasnost za okoliš i ljudsko zdravlje. S obzirom da lokacija nije sustavno istraživana, nije ni poznata točna količina šljake i pepela, kao i raspodjela koncentracije njezine radioaktivnosti. Procjenjuje se da je do konca aktivnog odlaganja 1998. godine odloženo oko 510 tisuća tona pepela i šljake s nehomogenom raspodjelom radioaktivnosti. 

Povišena koncentracija prirodnih radionuklida

Postupak pripremnih radova sanacije lokacije bivše tvornice Adriavinil i njezine okolice zbog odloženog pepela i šljake nastalih izgaranjem ugljena u tvorničkoj energani, a koji zbog svojstava korištenog ugljena imaju povišenu koncentraciju prirodnih radionuklida, započeo je izradom Programa sanacije u listopadu 2007. godine. Program je izradila tvrtka APO iz Zagreba, a u studenom 2007. godine Ministarstvo je dalo suglasnost uz ocjenu da je način sanacije prihvatljiv za okoliš uz primjenu mjera zaštite okoliša i programa praćenja stanja okoliša. 

APO je u rujnu 2009. godine izradio program istražnih radova na lokaciji bivše tvornice Adriavinil na temelju kojeg je bilo potrebno utvrditi ukupnu količinu i točnu mikrolokaciju pepela i šljake koju treba zbrinuti. Radiološki istražni radovi trajali su do početka 2011. godine. APO je izradio izvješće, prošlo ljeto je u izradi bila i dopuna izvješća temeljem danih primjedbi.

Za sanaciju Adriavinila 72 milijun kuna

Programom sanacije Adriavinila cilj je svesti zračenje u prihvatljive okvire, odnosno, u granice zračenja drugih prirodnih materijala u okolišu.

Programom je predviđena izgradnja novog odlagališta smještenog ispod zemlje tako da se na posebno pripremljenu podlogu odlože i izoliraju šljaka i pepeo prethodno separirani prema radiološkim kriterijima te mehanički zaštićeni i hidroizolirani radi sprječavanja procjeđivanja i dodira s vodama. Izolacija se omogućava sustavom građenih barijera velike mehaničke čvrstoće i drenažnim kanalima za prihvat oborinske u bujične vode.

Staro odlagalište ostaje na postojećoj lokaciji, ali uz dodatnu stabilizaciju pokrova i bokova i uz poboljšanje drenaže oborinskih voda. Predviđena je i dodatna hidroizolacija i mehaničko ojačanje kamenih slojem obaju odlagališta s morske strane.

Procijenjena sredstva za sanaciju Adriavinila iznose 72 milijuna kuna. U Fondu za zaštitu okoliša osigurana su sredstva od 21 milijun kuna. Ostatak bi trebali osigurati vlasnici zemljišta na kojem se nalaze pepeo i šljaka.

Pročitajte više