Što je bilo 2010. u Zagrebu i okolici? Vodostaj Save bio je najveći u 50 godina

Foto: Igor Šoban/PIXSELL

GENERALNI direktor Hrvatskih voda Zoran Đurković najavio je kako se vrhunac vodnog vala u Zagrebu očekuje poslije ponoći, prema jutarnjim satima, no kako u samom gradu ne bi trebalo biti ugroze. Upozorio je da će vodni val biti izrazito visok, na razini 2010. godine, kada je zbog nabujalih rijeka bilo problema na desnoj obali Save, na velikogoričkom području.

Podsjetimo, u rujnu 2010. bilo je dramatično kod Velike Gorice, gdje je poplavljeno šest sela i mnogi stanovnici nisu željeli otići iz kuća. Najteže je bilo u Bukevju, koje je bilo odsječeno od svijeta. Dramatično je bilo i u naselju Lekneno kod Gorice, gdje je u dužini od dvadesetak metara probijen nasip. Žene i djeca su evakuirani, a ostali su domove napustili kamionima, traktorima i automobilima.

U Velikoj Gorici je bilo najgore

Tadašnji dogradonačelnik Velike Gorice Ervin Kolarec primio je poziv upomoć od muškarca koji se pred vodenom bujicom spašavao tako što se popeo na krov vikendice. Na teren kod Velike Gorice stizali su kamioni puni vreća s pijeskom te se gradnjom nasipa pokušavalo zaustaviti prodiranje Save. Grad Velika Gorica krenuo je u evakuaciju ljudi koji su ostali u okolnim selima.

U Donjem Črnkovcu kod Velike Gorice dogodila se i jedna tragedija. Vozač kamiona zbog mraka i poplave nije vidio starca te ga je udario, nakon čega je starac preminuo. U Ivanjoj Reci poplavljeni su crkva i igralište zbog izbijanja podzemnih voda. Na terenu je bilo raspoređeno 300-tinjak vojnika, a u pripravnosti se nalazilo još dodatnih 1300 vojnika.

Poplavljeno područje Zaprešića obišla je tadašnja premijerka Jadranka Kosor. Ogrnuta u kožni kaput i s prikladnim čizmama za gacanje po vodi, rekla je da će tražiti pomoć vojske u podizanju nasipa i općenito u borbi protiv poplava i nabujalih rijeka. Kosor je također naglasila kako su bile spremne dodatne mjere evakuacije za ugrožena područja.

Izlile su se rijeke Mura, Sava, Sutla, Kupa i Lonja. Mještani i vatrogasne postrojbe iz Zaprešića i okolice, uz pomoć stotinjak vojnika, cijelu su noć gradili zečje nasipe kako bi obranili naselja od nadošle vode. Najteže je stanje bilo u selima Drenje Brdovečko, Zdenci Brdovečki, Javorje, Ključ Brdovečki, Prudnice te Vrbovec Samoborski, Savršćak, dijelu naselja Samoborski Otok, dijelu naselja Samoborski Strmec i Medsave.

Poplava u rujnu 2010. godine jedna je od najvećih kolektivnih operativnih aktivnosti koju je proveo DVD Strmec uz...

Objavljuje DVD StrmecČetvrtak, 22. kolovoza 2019.

Na Savi u Zagrebu se odvijala prava drama

Problema je bilo i u Zagrebu. Specijalna policija je 19. rujna 2010. krenula u akciju spašavanja nepoznatog muškarca koji je ostao zarobljen kod noćnog kluba Brazil na obali Save u blizini željezničkog mosta. Oko 15 sati muškarac je spašen iz Save. Izvučen je helikopterom.

Spašen je u zadnji čas, jer je brod kraj kluba, u kojem je 44-godišnjak bio, nakon toga potonuo. Policajac se na sajli spustio iz helikoptera, ulovio muškarca i nakon nekoliko minuta uspio ga izvući iz broda. Samo trenutak kasnije barka je potonula. Vodostaj Save u Zagrebu pedeset godina nije bio visok kao toga dana. U podne je izmjereno 427 centimetara.

Tadašnji šef Hrvatskih voda: Bolji smo od Europe, kod nas nema mrtvih

"Vjerujemo da neće biti nikakvih problema. Mi ćemo taj val kroz Zagreb uspješno provesti zato što nas nije iznenadio, očekivali smo ga", umirivao je Zagrepčane tadašnji generalni direktor Hrvatskih voda Jadranko Husarić, koji se proslavio izjavom kako je Hrvatska bolja od Europe jer "kod nas nije bilo mrtvih u poplavama".

"Naš sustav je napravio sve što je mogao. Pogledajte što se dogodilo u Europi, događa li se to kod nas? Ne! Zato što smo bolji od njih", rekao je Husarić, posebno naglasivši kako u Hrvatskoj nije bilo ljudskih žrtava.

"U obrani od poplava nikad ne možete biti sasvim sigurni, ništa ne možete predvidjeti. Svi prodori nasipa su već zatrpani, a dogodine moramo krenuti u obnovu nasipa. Projekti već postoje, imamo sve dozvole, samo treba početi s poslom", zaključio je Husarić.

Izvješće vlade o poplavama 2010. by Index.hr on Scribd

Pročitajte više