Što je MOST zapravo poručio Hrvatskoj svojom božićnom čestitkom?

Foto: FAH

BOŽIĆNA čestitka MOST-a na Facebooku podigla je mnogo medijske prašine. MOST je u njoj od građana zatražio strpljenje i potporu, ističući kako se nadaju da će ovaj Božić ostati zapamćen po tome što Hrvatska po prvi put ima respektabilnog nestranačkog mandatara.

> MOST u božićnoj čestitki napao HDZ i SDP: Nasred smo oceana, a morski psi nam se približavaju

Uz taj apel, MOST se žestoko obrušio na obje koalicije s kojima je pregovarao, a puno je gore, očekivano, prošla koalicija Zorana Milanovića.

"Nasred smo oceana, a morski psi nam se približavaju. Koalicija Hrvatska raste neće nam oprostiti što smo joj uništili priliku da produlji četverogodišnji nerad, a naš trenutačni partner u sporazumu o reformskoj vladi, Domoljubna koalicija, zasigurno nas smatra mostom za dolazak na vlast. Nismo naivni ni slijepi", naveli su iz MOST-a

Lalić: MOST-ovci su nervozni

Politolog Dražen Lalić vjeruje kako su članovi Mosta čestitkom pokazali nervozu.

"Most je poput nervozne mlade koja je dala riječ svome mladoženji, slijedi udaja, a ona nije ni sama sigurna je li se dobro odlučila", navodi Lalić, prenosi HRT.

Publicist Marin Sopta, bivši emigrant koji je poput Tihomira Oreškovića dugo živio u Kanadi, slaže se s tezom MOST-a o tome kako je nestranački mandatar pobjeda, jer će Hrvatsku predstavljati "respektabilan čovjek, biznismen koji će, ako zna zaraditi za sebe, znati zaraditi i za Hrvatsku".

Sopta: Most se mora pomiriti s time da je koalicijski partner HDZ-a

"Slažem se s njihovom porukom da trebamo ići za tim da se riješimo, ne na jedan revanšistički način, starih struktura i moramo dati šansu mladim ljudima koji su stručnjaci", rekao je Sopta, dodajući kako se "Most se mora pomiriti s time da je koalicijski partner HDZ-a".

Politolog Berto Šalaj Mostovu čestitku ne smatra odviše dramatičnom.

Šalaj: Poruka i nije nešto dramatična

"To je pokušaj umirivanja vlastite savjesti, zato što su prekršili svoje predizborno obećanje - što su bez nekog stvarnog razloga napustili pregovore sa SDP-om i priklonili se HDZ-u, iako bi im iz perspektive provođenja reformi ova ponuda SDP-a s premijerskom funkcijom olakšavala da kontroliraju provođenje tih reformi", navodi.

"Oni izrijekom kažu da je to sporazum koji ima oznaku "za sada", dakle, mislim da javnost može biti uznemirena tim pismom", smatra Dražen Lalić.

Pročitajte više