KORONAVIRUS

Što je s policajcem koji je potjerao novinare u Splitu? Ide na "stručno usavršavanje"

LUKA KOKEZA, splitski policajac koji je nacionalnu slavu stekao prošlog utorka navečer kad je spektakularno prekinuo javljanje novinarke Hrvatske televizije ispred Doma za starije i nemoćne, bit će poslan na "dodatno stručno usavršavanje", rekli su nam iz policije.

Kokeza se, kako pamtimo, pred Domom ponašao kao da je iskočio iz nekog vica o svojoj branši. Dok je Ivana Šilović, novinarka splitskog studija Hrvatske televizije, za Dnevnik državne televizije razgovarala s ravnateljem Doma Ivanom Škaričićem u jeku premještanja dijela korisnika zaraženih covidom-19 u bolnicu na Križinama, Kokeza se pojavio i bez vidljiva povoda počeo galamiti. "Ajmo, gospodo, ne želim vidjeti nikoga ovdje blizu! Ajmo, udaljite se!" riječi su kojima je Kokeza te mučne večeri zgrabio nekoliko minuta pažnje. 

Isprika već sljedećeg jutra

Već idućeg jutra iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske stigla je isprika zbog Kokezina skeča. Tjedan dana kasnije zanimalo nas je kakva je njegova sudbina. Hoće li ga nadređeni kazniti ili usmjeriti prema aktivnostima u kojima bi njegova sklonost performansu mogla doći do svakodnevnog izražaja.

Stigao nam je odgovor:    

"Nastavno na Vaše upite obavještavamo da je mješoviti tim Odjela za unutarnju kontrolu i nadzor Split i Policijske uprave splitsko-dalmatinske proveo nadzor nad postupanjem policijskih službenika ispred Doma za starije i nemoćne Split. Nakon provedenog postupka i obavljenih razgovora sa svim sudionicima događaja, uključujući i novinarku, potvrđen je navod i donijet zaključak kako način ophođenja i komunikacija rukovodećeg policijskog službenika na terenu prema prisutnima nije bila na potrebnoj razini iako je postupao unutar zakonskih ovlasti. Ova Policijska uprava novinarki se javno ispričala, a nadležni rukovoditelj će policijskog službenika uputiti na dodatno stručno usavršavanje s ciljem korigiranja načina komunikacije s građanima u svakodnevnom radu", obavijestili su nas iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske.

Čemu služi kamera?

Nadamo se da će u sklopu dodatnog stručnog usavršavanja policijski službenik Kokeza ovladavati vještinama pristojnog razgovora, pozdravljanja sugovornika, smanjivanja količine agresije, a svakako bi bilo korisno upoznati ga s namjenom kamera, mikrofona te svrhom i ciljem novinarskog posla.

Policiji želimo puno uspjeha u apdejtanju Kokezinih postavki.

Pročitajte više