Što je sve obilježilo tjedan na izmaku?

Foto: HRT

TJEDAN na izmaku obilježilo je dugoočekivano sučeljavanje čelnika dviju najutjecajnijih političkih stranaka Andreja Plenkovića i Zorana Milanovića. HDZ je konačno skrojio izborne liste, nije nedostajalo ni preslagivanja, a u DIP-u je vladala gužva. Iz Rija su nas razveselile dvije zlatne medalje, jedna srebrna zlatnog sjaja, dok je još jednu medalju najmanje srebrnu osigurao jedriličar Tonči Stipanović, prvu u toj disciplini u povijesti hrvatskog olimpizma.

Nakon više od 13 godina čekanja birači su u petak navečer konačno dočekali duel Milanović-Plenković. Protekao je u suzdržanom tonu, bez pretjerano teških rječi, no očekivano s uglavnom razilčitim stavovima počevši od - porezne politike. Očekivano zaiskirlo je na slučaju Mustač-Perković.

Izborna utrka

Plenković je u izbornu utrku gurnuo i neka nova lica, dok su su neki iskusni HDZ-ovci poput Božidara Kalmete sami povukli. Uvjeravao je da to nema veze s optužnicom u aferi Remorker.

"Ista ta optužnica, koja je po meni neosnovana je postojala i prije osam mjeseci i tada sam bio na listi", kazao je Kalmeta. Milijan Brkić na vlastiti zahtjev zauzeo je posljednje mjesto u Drugoj jedinici. Josipa Rimac ispala je iz utrke, te je proučila da HDZ nema predstavnika od Gospića do Sinja, preko Drniša i Knina. To je prostor za koji se ginulo, poručila je, a Plenković je odgovorio - sve je bili transparentno.


"Proces usuglašavanja kandidata HDZ-a za liste u 11 izbornih jedinica za Hrvatski sabor bio je vrlo transparentan. Svi prijedlozi kandidata došli su s terena sa županijskih organizacija i zajednica. Mislim da imamo kvalitetne kandidate", poručio je Plenković. Preslagivanja na političkoj sceni, kao predstavljanja programa ovog tjedna nije nedostajalo, a Milan Bandić okupio je medije da bi im poručio.

"Danas ćemo objaviti da je Drugi svjetski rat završio. Urbi et orbi, isprika onima koji to znaju, ali ovo smo napravili zbog onih koji to ne znaju ili misle da mi ne znamo ili nas uvjeravaju ili nas žele uvjeriti da nije završio da bi u bipolarnoj političkoj sceni Hrvatske 26 godina uništavali ovu zemlju", rekao je čelnik Stranke rada i solidarnosti.

Dvije afere Pusić

Bivša inomistricu Vesnu Pusić ovaj se tjedan našla usred dvije afere zbog nalaza Državne revizije. Prva se odnosi na isplatu 300 tisuća kuna bruto tajnici ministarstva preko ugovora o djelu iako je bila zaposlena, a druga na kupnju vile u Bruxellesu koja do danas zjapi prazna. Kada je kupljena za 11 i pol milijuna eura objašnjavalo se da je to isplativije od najma.

"Indikativan je trenutak u kojem nas je naša revizija obavijestila da je za vrijeme vladavine gospođe Pusić nešto kupljeno. To je odlučila hrvatska Vlada i oko pola godine HDZ upravlja tim resorom i nije napravljeno ništa", rekao je SDP-ov šef Zoran Milanović.

"Radi se o šlamperaju i postoji opasnost da se to ne pretvori u rupu bez dna. morat ćemo to spriječiti", rekao je tehnički ministar Kovač.

Pročitajte više