Što mislite, koliko košta komad platna kojim se pokriva ruglo od nedovršene splitske arene?

Foto: Pixsell/Ivo Čagalj

PLATNO koje je skrivalo sramotu Spaladium arene za vrijeme Europskog rukometnog prvenstva koštalo je Splićane čak 200 tisuća kuna. Bilo je najavljeno da će se "pokrivalo" kompenzirati reklamama, ali to se ipak nije dogodilo. Pokušalo se s trgovačkim lancima, poput Lidla i drugih, no pokazalo se da interesa za oglašavanje na jeftinom platnu od materijala od kojeg se izrađuju vreće za krumpire - nema.

U Gradu Splitu kažu kako su zbog zahtjeva Europske rukometne federacije morali prekriti nedovršeni dio fasade Spaladium arene. Realizacija je prepuštena Splitskom savezu športova kao krovnoj instanci splitskog sporta, na jednak način kao što je to bio slučaj prilikom organizacije Svjetskog rukometnog prvenstva 2009. godine.

Dvorana koju je podigao Sanader

Podsjetimo, Spaladium arena podignuta je na inzistiranje bivšeg premijera Ive Sanadera upravo radi potreba održavanja tog prvenstva 2009. godine. Dvorana nikada nije dovršena, a nije izgrađen ni toranj s komercijalnim sadržajima koji je bio preduvjet rentabilne eksploatacije. Nikakvo čudo, tvrtka TPN Sportski grad koju su osnovali propali graditelji Arene Dalekovod, Konstruktor i IGH, završila je u stečaju, dok je Grad Split zbog neplaćanja najma dvorane završio s bankama na arbitraži teškoj 53 milijuna eura. Rasplet se još uvijek ne nazire.

Državno odvjetništvo svojedobno je istraživalo slučaj pa su zaključili da nije počinjeno kazneno djelo koje bi se progonilo po službenoj dužnosti. Prije svih, na tapetu je bio bivši gradonačelnik Ivan Kuret koji je potpisao famozne anekse u korist banaka. Kuret nam je kazao da bi tek nastupili problemi da nije potpisao anekse jer se dvorana ne bi dovršila na vrijeme za prvenstvo 2009. godine. 

Nije bilo vremena za natječaj

U Gradu Splitu su nam specificirali troškove oko pokrivanja Arene. Najviše je koštala montaža skele na koju je pričvršćeno platno. Skelu je postavila Intergradnja po cijeni od 50 kuna po metru kvadratnom. Radilo se o ukupno tri tisuće kvadrata.

Platno za skelu osigurala je tvrtka Fibb sistemi za malo više od 8 tisuća kuna, montažu platna izvršio je obrt za građevinarstvo i usluge po cijeni od 15 tisuća kuna. Moralo se platiti još 7500 kuna za sanaciju platna koje je pokidalo nevrijeme uoči početka prvenstva.

U Gradu napominju da je za svaku stavku prikupljeno više ponuda, a odlučili su se najpovoljnije. Umjesto značajno skuplje verzije platna - mash, korišteno je poljoprivredno platno. Za natječaj nije bilo vremena jer bi se u tom slučaju u obzir trebale uzeti i žalbe na odabir ponuđača. Nakon svega, smatraju da su još i dobro prošli.

Pročitajte više