Što s gotovinom uoči uvođenja eura?

Foto: Shutterstock

HRVATSKA 1. siječnja uvodi euro i tako hrvatska kuna koju koristimo preko 28 godina prestaje vrijediti. 

Onima koji novac drže na svojim računima u bankama, sredstva u kunama automatski će se zamijeniti eurima po već dobro poznatom fiksnom tečaju od 7.53450 kuna za jedan euro, no što je s brojnim građanima koji novac drže “u čarapi”, odnosno kod kuće?

Hrvati "u čarapama" drže oko 35 milijardi kuna

Prema nekim istraživanjima, takvoj praksi čuvanja ušteđevine pribjegava svaki deseti građanin. Pouzdanih podataka o tome koliko točno novca građani drže u gotovini kod kuće nema, no iz Hrvatske narodne banke procijenili su da Hrvati “u čarapama” ukupno drže oko 35 milijardi kuna, a njihovi depoziti kontinuirano rastu.

Smatra se da je od tih 35 milijardi kuna oko 25 milijardi ušteđevina, dok se preostalih deset milijardi odnosi na tekuću likvidnost, odnosno na ono što imamo u novčanicima. Dakle, ukupno gledajući, radi se o golemom novcu. Jasno je također da se, kad je riječ o držanju novca “u čarapama” ili “pod madracem”, radi o prilično uobičajenoj praksi kod građana jer i kod onih koji većinu svog novca drže u bankama nije neuobičajeno da dio ušteđevine drže kod kuće.

No nakon uvođenja eura, taj će se novac trebati konvertirati u europsku valutu kako bi se zadržala njegova vrijednost. 

Euro službena valuta u Hrvatskoj postaje 1.1.2023. u 00:00. Dva tjedna nakon uvođenja eura, dakle od 1.1. do 14.1.2023. godine (u ponoć) trajat će razdoblje dvojnog optjecaja. To znači da ćete, ako plaćate u gotovini, svugdje moći platiti u kunama, a eventualni ostatak ćete dobiti u eurima. No nakon ta dva tjedna, u Hrvatskoj će se plaćati samo eurima. 

Tijekom 2023. banke, FINA i HP će bez naknade zamjenjivati kune u euro, no uz ograničenje od 100 novčanica i 100 kovanica kuna po transakciji.

Koji je najjednostavniji način konverzije i raspolaganja novcem nakon uvođenja eura?

Kako biste odmah mogli raspolagati svojim novcem u eurima, najjednostavnije je položiti ga na transakcijski račun. Novac se na taj način može položiti već sada i automatski će se 1. siječnja pretvoriti u eure. To je ujedno znatno povoljniji način nego pretvaranje kuna u eure prije 1.1. jer bi konverzija prije tog datuma samo značila gubitak na vrijednosti ušteđevine, s obzirom na to da je tečaj sada niži od utvrđenog fiksnog tečaja konverzije koji će se primjenjivati od nove godine. 

No, najjednostavniji način konverzije polaganjem novca na račun ne odnosi se samo na bankovne račune.

Još jedna mogućnost jednostavne konverzije kuna u eure

Kao mogućnost za jednostavnu konverziju kuna u eure tu je i polaganje kuna na Aircash bez naknade. Riječ je o besplatnoj aplikaciji koja je digitalni novčanik. Uz to, Aircash nudi i  Aircash Mastercard prepaid karticu kao dodatak aplikaciji pa sav novac koji imate na aplikaciji možete trošiti Aircash Mastercard prepaid karticom. 

Tako, na primjer, možete na bilo kojem Tisku, iNovinama, INI i Tifonu položiti gotovinu, odnosno kune, bez naknade na Aircash aplikaciju, a novac će odmah biti vidljiv na njoj. Aircash će kune automatski preračunati u eure, prema fiksno propisanom tečaju konverzije u skladu sa Zakonom o uvođenju eura kao službene valute u RH.

Sve kune koje uplatite do 1. siječnja 2023. na svoj Aircash, gotovinom ili bankovnom karticom, preračunat će se u eure, odnosno kunski iznos na vašem Aircash novčaniku automatski će se preračunati u eure na dan uvođenja eura te se neće obračunavati naknada. Budući da je Aircash Mastercard prepaid kartica povezana s aplikacijom, uplaćenim novcem možete odmah plaćati online ili na fizičkim prodajnim mjestima, a možete ga i podići na svim bankomatima u svijetu te na mjestima Aircash partnera. 

Kartica se može kupiti na Ininim prodajnim mjestima, Tifonu, Tisku, Konzumu i iNovinama, a iznosi 30 kuna. U svom digitalnom novčaniku možete imati više Aircash Mastercard prepaid kartica i svakoj možete postavljati limite potrošnje, ograničavati isplatu na bankomatima ili online kupovinu. Aktivacija Aircash kartice je jednostavna, a više detalja možete provjeriti ovdje

Sadržaj donose Index i Aircash d.o.o. u suradnji te u skladu s najvišim profesionalnim standardima. 

Pročitajte više