ŠTO SE DOGAĐA? Ekstremno visoke temperature na Jadranu, evo što nas još čeka danas i sutra

Foto: Grgo Jelavić/Pixsell

I DOK SMO svi jedva čekali da zima završi i da konačno bude više sunca, nikome nije padalo na pamet da će već u ožujku stići ljetne temperature!

Nakon što su prekjučer temperaturni rekordi pali u Rijeci i Senju, jučer je u više mjesta na Jadranu izmjerena ekstremno visoka temperatura zraka za ožujak, kao nikada u dosadašnjoj povijesti mjerenja. No, kako upozorava Zoran Vakula na HRT-u, mjerenja još moraju proći provjeru stručnjaka DHMZ-a. Stoga su podaci o rekordima zasad neslužbeni.

U Dubrovniku oboren rekord i za ožujak i za travanj

U Dubrovniku je jučer izmjereno 26,8 stupnjeva, a Vakula piše kako je to rekord ne samo za ožujak, nego čak i za travanj!

Na Hvaru je bilo 24,5 stupnjeva, a dosadašnji rekord bio je 24 stupnja, izmjeren 4. ožujka 1949. godine.
 
Rekordi za ožujak srušeni su i na splitskom Marjanu na kojem je izmjerena temperatura od 24,3 °C, a prijašnji rekord bio je 23,2 °C, izmjeren 23. 3. 1977. Temperaturni rekord srušen je i u Lastovu - 22,5 °C, gdje je do sada iznosio 22,0 °C, i to od 30. 3. 1952. godine.

Vakula također navodi da bi rekord u Senju, da nije postignut u srijedu s 25,9 °C, bio srušen u četvrtak, kada je izmjereno 25,8 °C. Navedene temperature predstvaljaju dva rekordno topla dana u ožujku.

Vrlo visoke temperature zabilježene su i u Malom Lošinju, gdje je jučer postavljen rekord od 23,5 °C, u Rabu 24,8 °C, u Pločama 25,0 °C, u Ćilipima i Kaštelima 25,3 °C, a u Makarskoj je ponovno izmjereno 25,0 °C, kao i 31. 3. 1981. godine.

I danas i sutra se očekuje ekstremno toplo vrijeme

Prema podacima DHMZ-a, danas će biti sunčano, u većini krajeva i vedro. Vjetar slab do umjeren istočni i jugoistočni, a na Jadranu mjestimice i jugozapadni, ujutro još na južnom dijelu uglavnom umjerena bura. Najviša dnevna temperatura zraka većinom od 19 do 24 °C.

U subotu se također očekuje sunčano, mjestimice uz malu naoblaku, te iznadprosječno toplo. Vjetar slab i povremeno umjeren istočni i jugoistočni. Na Jadranu će puhati većinom umjereno jugo, na sjevernom dijelu i jugozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura zraka od 4 do 8, na Jadranu od 9 do 14, a najviša dnevna uglavnom od 19 do 24 °C.

Pročitajte više