Što se događa u Bahmutu? Šef Wagnera je u velikom strahu, pisao je Šojguu

Foto: Profimedia

JOŠ od ljeta traje velika bitka za Bahmut. U vrijeme velike ukrajinske protuofenzive u kojoj je oslobođena okolica Harkiva, što se dogodilo krajem ljeta, Bahmut je slovio kao jedino mjesto na bojištu gdje Rusi napreduju. Tada se govorilo o izglednom padu grada. Više od pola godine nakon toga Bahmut još nije pao. Posljednjih tjedana se u više navrata govorilo o izglednom padu Bahmuta, ali to se još nije dogodilo. Dapače, vijesti s tog fronda su zadnjih dana utihnule.

Prigožin pisao Šojguu

No, daleko od toga da je na bojištu tiho, tamo se i dalje vodi žestoka bitka. Posljednjih tjedana pisalo se o dosta narušenim odnosima na relaciji Wagner - regularna vojska, odnosno na relaciji Prigožin - vlast u Kremlju. U tom kontekstu vrijedi primijetiti da je Jevgenij Prigožin, osnivač i šef Wagnera, pisao ruskom ministru obrane Sergeju Šojguu. Pismo je objavio na Telegramu.

U pismu Prigožin piše kako vagnerovci drže 70 posto Bahmuta. S obzirom na to da je Prigožin u više navrata prošlih tjedana najavljivao kraj bitke i "oslobođenje grada", kako on to zove, pitanje je koliko se njemu može vjerovati.

"Situacija je teška, jako teška, neprijatelji se bore za svaki metar", kaže Prigožin. To je, nesumnjivo, istina.

Ono što posebno vrijedi istaknuti je da je Prigožin pozvao Šojgua da provede mjere kako bi se prevenirala potencijalna ukrajinska ofenziva krajem ožujka ili početkom travnja te spriječilo opkoljavanje vagnerovaca u Bahmutu.

Iz toga se možda mogu zaključiti dvije stvari, ako ne i više njih: da Prigožin ne vjeruje da su Bahmut i okolica dovoljno učvršćeni i sigurni da odbiju moguću ofenzivu te da Prigožin ne vjeruje dovoljno postrojbama oko grada.

A što se događa u samim borbama za grad?

Rusi su posljednja dva dana, tijekom 19. i 20. ožujka, nastavili s napredovanjem oko Bahmuta, javlja ISW. Na jugozapadnom dijelu grada probili su se južno od Ulice Koršunškoho. Na sjeveru grada približili su se industrijskom kompleksu AZOM.

Prema ruskim vojnim blogerima, vagnerovci djeluju na pet frontova unutar samog grada. Možda najznakovitija informacija, iako nepotvrđena, ta je da su se vagnerovci približili na 800 metara od zgrade gradske uprave. To sugerira da su zaista sve bliže centru grada.

Čini se da su ruski izvori posebno zabrinuti zbog mogućnosti ukrajinskih protunapada u Bahmutu, a nekoliko ih tvrdi da se ukrajinske snage gomilaju zapadno od Bahmuta u blizini Kostjantinivka i Časiv Jara.

Ukrajinski Glavni stožer izvijestio je 19. i 20. ožujka da su ukrajinske trupe odbile ruske napade na sam Bahmut te na još nekoliko mjesta u samoj okolici.

 

Pročitajte više