Što se događa u splitskoj škverskoj ambulanti: "Ma kakav klub? Pa nema ni struje, ni vode"

Foto: Index/Facebook

PRIJE godinu dana gradska vlast u Splitu raspisala je natječaj za prostorije bivšeg Doma zdravlja Brodosplita. Korištenje prostorija dobilo je nekoliko udruga, među njima i udruga Anđeli koja brine o teško bolesnoj djeci i zajednica Hare Krišna. Godinu dana poslije, nijedna od tih udruga nije u dodijeljenim prostorima, ali je zato nedavno na Facebooku osvanula reklama za klub Murall, koji je s Poljuda preselio u škversku ambulantu na Putu Supavla.

"Nema ni struje, ni vode! Kako ću raditi?"

Informacije o klubu Murall navode da se radi o humanitarnoj organizaciji i udruzi za iznajmljivanje za sve vrste privatnih zabava. Andro Kodžoman kaže da su udruga u osnivanju i da okupljaju branitelje i njihovu djecu. Tvrdi da nije istina da je u ambulanti ponovno otvorio klub koji je držao na Poljudu u PIS-ovim barakama koje su uklonjene, ali priznaje da je neke radove ipak obavio.  

"Kako ću raditi?! Nema struje, ni vode. Nema uopće načina da se radi. Strop je pao. Prostor nema građevinsku i lokacijsku dozvolu. Grad mi je dao posjed i ključ da stavim stvari koje sam iselio iz PIS-ove barake. Napravio sam grešku što sam malo opitura i sredia. Doveo sam psa i otkako sam ja tu, više nema provala. Fotografiju na Fejs sam stavio jer me članovi udruge pitaju gdje će biti novi prostor. Ima nas 15 branitelja, ima njihove djece i moje djece koja znaju da je udruga tu. Ovo je samo obavijest da smo tu, gdje ćemo održavati naše večeri", kaže Kodžoman.

Kodžoman: Ja sam za dogovor

U Gradu Splitu su prije 10-ak dana obaviješteni da je Kodžoman otpočeo s ilegalnim radom noćnog kluba. Naložili su mu da obustavi rad i da iseli stvari jer namjeravaju uskoro krenuti u obnovu prostora. 

"Bili su ovdje, ali ja nisam ništa dobio da moram iseliti. Pokušao sam doći do gradonačelnika da mu objasnim kako stoje stvari. Ja sam dobio prostor koji nisu dobile udruge. Ne znam kome ja smetam. Ovdje je ranije bilo svega, i narkomana, i beskućnika, i škverana koji su tu dolazili. Ja sam sve to zatvorio i sada više nema problema. Ja sam za dogovor. Ako mi kažu da trebam otići, sjest ćemo i razgovarati", kaže Kodžoman.

U prostoru ipak nije sam. Zatekli smo i jednog pripadnika zajednice Hare Krišna. On je svoj dio uredio. Tu živi i čuva prostor. Kaže kako zajednica okuplja 150 vjernika i da već godinama od Grada očekuju adekvatan prostor. Stalno su im obećavali, ali ništa nisu ispunili.

Baldasar: Nikad čuo za Kodžomana

Čuli smo se i s Ivo Baldasarom, bivšim gradonačelnikom, za vrijeme čijeg je mandata raspisan natječaj za prostorije škverske ambulante. Zaključke je potpisao, no udruge nisu uselile jer prostor nikada nije uređen. Baldasar je, naime, ostao najprije bez proračuna za posljednju godinu mandata, a onda je i sam prije vremena morao iseliti iz ureda.

"Nikad nisam čuo za Kodžomana. Ne znam kako se on našao u prostoru. Ja mu nisam potpisao zaključak. To je bio prostor za humanitarne udruge, prvenstveno one koje se bave djecom. Ponudio sam prostor i islamskoj zajednici, ali njima nisam potpisao zaključak. Rekli su da ne bi. Tamo je trebalo popraviti krov, Anđeli su počeli skupljati sredstva, mi smo obećali pomoći, ali već je bio prvi, drugi mjesec... U proračunu smo bili predvidjeli sredstva za popravak krova, to je bilo nekih 150, 200 tisuća kuna, a onda bi oni uredili unutra", kazao nam je Baldasar.

 

Pročitajte više