Što se događa u Ukrajini?

Foto: Profimedia

Istočni ukrajinski grad Avdijivka sve više postaje žarište sukoba. Borbe su i dalje intenzivne iako se linije bojišnice mjesecima nisu bitnije mijenjale. Čini se da je Rusija napravila taktički napredak u predgrađu ovog grada, dok Ukrajina tvrdi da nanosi teške gubitke napadačima, prenosi CNN.

Ukrajina pojačava obranu i fortifikacije diljem zemlje. Predsjednik Volodimir Zelenski najavio je u četvrtak inicijativu za jačanje obrambenih pozicija u cijeloj zemlji navodeći glavna područja na koja se treba usredotočiti. Primarni napor bit će ondje gdje se vode teške borbe, u smjeru Avdijivka-Marijinka u istočnom Donjecku i obrambenoj crti blizu Kupjanska, u sjeveroistočnoj regiji Harkiv. Obrambena utvrđenja bit će ojačana duž cijelog ukrajinskog sjevernog teritorija, koji graniči s Bjelorusijom i Rusijom.

Pozicije će također biti ojačane u južnoj regiji Herson, gdje ukrajinske trupe nastavljaju s pokušajima proširenja mostobrana na okupiranoj obali rijeke Dnjepar. Analitičari upozoravaju da izgradnja utvrda uz aktivno granatiranje u nekim područjima i oštre zimske uvjete može biti velik izazov.

Najava Zelenskog dolazi u trenutku kad rat ulazi u ono što je vrhovni ukrajinski vojni zapovjednik nazvao "pozicijskim ratom" - fazom sazrijevanja sukoba, u kojoj nijedna strana nema sposobnost značajnog proboja i koja dovodi do statičnijih linija bojišnice.

Obje strane se ukopavaju

Analitičari su ukazali na ruske obrambene položaje, koji su uspjeli zadržati ukrajinsku ljetnu protuofenzivu, kao primjer učinkovitosti utvrđenih linija. Kako se obje strane ukopavaju, osvajanje značajnog teritorija bez velikog iscrpljivanja - pri čemu količina ljudstva i opreme postaje odlučujući čimbenik - postaje sve teže.

Ruske snage nastavile su s pokušajima potpunog opkoljavanja grada Avdijivke, u istočnoj ukrajinskoj regiji Donjeck, gdje su oštri zimski uvjeti navodno komplicirali manevre i ukrajinskim i ruskim snagama.

Proruski blogeri izvještavali su cijeli tjedan o taktičkom napredovanju u industrijskoj zoni na jugoistoku i željezničkim linijama na sjeverozapadu grada, dok je ukrajinska vojska tvrdila da drži obrambene položaje.

Rusija održava zračnu nadmoć i koristi navođene zračne bombe, prerađeno streljivo iz sovjetske ere s velikim eksplozivnim opterećenjem koje ispuštaju ruski ratni zrakoplovi izvan dometa protuzračne obrane, budući da vjetrovi velike brzine i snijeg ograničavaju upotrebu dronova.

Lokalni dužnosnik rekao je da se Rusija usredotočila na osvajanje uzvišenja u industrijskoj zoni u Avdijivki, ali da nije uspjela. Ukrajina tvrdi da obrambene akcije oko grada nanose velike gubitke ruskim vojnicima i ratnom materijalu. Ukrajinska policija pomaže mještanima u evakuaciji. Oko 1300 civila ostalo je u Avdijivki, koja se od 2014. nalazi na prvoj liniji fronta.

Jedan stariji par koji je ovaj tjedan evakuiran iz Avdijivke o odlasku je rekao: "Iz dana u dan postaje sve gore... Gotovo da ne spavamo. Granatiranje, granatiranje, granatiranje… Mislili smo da možemo izdržati, da će stvari biti bolje, ali ponestalo nam je strpljenja. Sada barem možemo malo odspavati."
Neki javni djelatnici ostali su u gradu kako bi pružili usluge preostalim civilima, uključujući dva liječnika i četiri medicinske sestre, ističe lokalni vojni zapovjednik Vitalij Barabaš. Međutim, većina njih već je spakirala svoje torbe i spremna je otići u roku od sat vremena.

Ukrajina tvrdi da je sabotirala dva ruska vlaka u Sibiru

Ukrajinska sigurnosna služba (SBU) odgovorna je za ovotjedne eksplozije u dva vlaka koji su putovali duž strateške željezničke rute u istočnoj Rusiji, ustvrdio je u petak ukrajinski obrambeni izvor. Ako se to potvrdi, udari će ukazivati na namjeru i sposobnost Kijeva da poremeti rusku logistiku tisućama kilometara daleko od fronta.

Prva eksplozija dogodila se u srijedu duž Bajkalsko-amurske željeznice dok je vlak prolazio kroz tunel u Burjatiji, u istočnom Sibiru, prema granici s Mongolijom, rekao je izvor za CNN.

Dok je promet vlakova preusmjeren oko tunela, SBU je u četvrtak napao drugi vlak dok je prolazio preko obližnjeg Vražjeg mosta. Obje eksplozije bile su rezultat podmetnutih eksplozivnih naprava, tvrdi CNN-ov izvor. "Rusi su dva puta upali u zamku SBU-a. Bombaški napadi bili su specijalna operacija onesposobljavanja ove važne željeznice", rekao je izvor.

Ruski kanali na Telegramu izvijestili su o dva požara u vlakovima u tom području. Videosnimke koje su prenijeli neki kanali pokazuju zapaljene vagone duž željezničke pruge iako nije sasvim jasno iz kojeg incidenta su te snimke.

Rusija nije odmah eksploziju u srijedu nazvala napadom ili okrivila Ukrajinu za ono što je okarakterizirala kao "požar u teretnom vlaku". Neslužbeni ruski mediji izvijestili su da istražitelji ispituju mogućnost sabotaže.

Ukrajinski izvor rekao je da Rusi koriste željeznicu za vojnu logistiku i okarakterizirao rutu kao jedinu veliku željezničku vezu između Rusije i Kine. Napadnuti vlakovi prevozili su gorivo, rekao je izvor.

Ukrajinski analitičari kažu da je ruta ključna za ruske isporuke iz Sjeverne Koreje i Kine. Ukrajina nije službeno preuzela odgovornost za napade, a SBU nije ponudio službeni komentar. CNN ne može neovisno potvrditi eksplozije.

Finska zatvorila granicu s Rusijom nakon navale migranata

Svjetlo upozorenja promijenilo se ovog tjedna iz zelenog u crveno na posljednjoj operativnoj kontrolnoj točki na finskoj strani granice s Rusijom dok međunarodna izolacija Moskve nastavlja rasti.

Finska televizija objavila je da je cijela istočna granica Finske sada zatvorena. Prijelaz je bio jedna od rijetkih ulaznih točaka za Ruse nakon što su mnoge zapadne zemlje zatvorile svoj zračni prostor ruskim zrakoplovima kao odgovor na invaziju u Ukrajini. Granica duga 1340 kilometara bit će zatvorena najmanje dva tjedna.

Finska je zatvorila granicu jer je sve više državljana trećih zemalja počelo dolaziti iz Rusije. Helsinki je optužio Rusiju za iskorištavanje izbjeglica i tražitelja azila za destabilizaciju i nazvao dolaske imigranata "ruskom hibridnom operacijom". Šef NATO-a Jens Stoltenberg optužio je Rusiju da koristi migracije kao oruđe za stvaranje pritiska duž svoje granice s Finskom.

"Vidjeli smo kako koriste energiju, vidjeli smo kako koriste kibernetičke napade, vidjeli smo kako koriste različite tajne operacije za potkopavanje naše demokracije. Činjenica da Rusija koristi migraciju kao oruđe još je jedan primjer pokušaja pritiska na susjede", rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare u Bruxellesu. Rusija je odluku Finske da zatvori sve granične prijelaze nazvala iracionalnom.

Supruga šefa ukrajinske obavještajne službe hospitalizirana nakon trovanja

Marijana Budanova, supruga ravnatelja ukrajinske obrambene obavještajne službe (GUR) Kirila Budanova, hospitalizirana je zbog navodnog trovanja teškim metalima, što je izazvalo zabrinutost da bi Rusija mogla imati kapacitet za napade na ukrajinsko vodstvo.

Američki i zapadni obavještajni dužnosnici nisu neovisno potvrdili trovanje, ali vjeruju da su ukrajinska izvješća točna, rekli su CNN-u izvori upoznati s tim pitanjem.

Prema Andriju Jusovu, predstavniku GUR-a koji je razgovarao sa CNN-om, Budanova je hospitalizirana već tjedan dana i osjećala se loše neko vrijeme prije hospitalizacije. Testovi su pokazali prisutnost teških metala. Istraga je u tijeku.

Tijekom ukrajinsko-ruskih pregovora u ožujku 2022. u Turskoj pregovarači su primijetili manje ljuštenje kože i upale očiju, rekao je tada CNN-u izvor blizak ukrajinskom pregovaračkom timu, a prva su izvješća pokazala da su bili otrovani, no kasnija su sugerirala da su se razboljeli zbog faktora iz okoliša. I Rusija i Sovjetski Savez u prošlosti su trovali svoje neprijatelje u inozemstvu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.