Što se dogodilo na Papuku? Ujak i nećak umrli u mećavi, u tenisicama i bez jakni

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

DVOJICA mlađih muškaraca, u dobi od 38 i 26 godina, preminula su jučer na Papuku od posljedica smrzavanja. Misterij njihove smrti policija još uvijek nije uspjela razjasniti, dok se pojavljuje sve više detalja o preminulim muškarcima.

Puno toga i dalje nije jasno, pa tako ni kako su se muškarci našli na Papuku usred mećave, oskudno odjeveni, ni što su tamo radili. 

Tko su bili preminuli muškarci?

Iako se isprva sumnjalo da se radi o migrantima, policija je danas otkrila da se radi o hrvatskim državljanima s požeškog područja.

Kako se doznaje, dvojica preminulih muškaraca bili su ujak i nećak. Stariji muškarac selio se po mjestima u Požeštini i, prema pisanju medija, bio je siromašan i teško je živio. U zadnje vrijeme živio je u selu Češljakovci, a za preživljavanje se snalazio na različite načine. Nije bio zaposlen. Mlađi muškarac je živio u Požegi.

>> Novi detalji smrti na Papuku. Muškarci su bili samo u tenisicama i trenirci

Obojica su otprije bili poznati policiji zbog imovinskih kaznenih djela.

Nitko nije prijavio njihov nestanak.

Gdje su pronađena tijela?

Tijelo prvog muškarca pronašli su jučer oko 9:45 djelatnici tvrtke koja se bavi čišćenjem snijega ralicom, dok je drugo tijelo pronašao 41-godišnjak oko 15 sati na drugoj lokaciji, pri dolasku do šumskih radnih strojeva, objavila je policija. 

>> U snijegu na Papuku pronađena dva smrznuta tijela

Oba tijela pronađena su u šumskom predjelu između naselja Slatinski Drenovac i Velika, na nadmorskoj visini od približno 600 metara, u blizini planinarskog doma Jankovac. Međusobno su bila udaljena otprilike 4 do 5 kilometara.

Na tom je predjelu palo preko 30 centimetara snijega.

Muškarci su bili oskudno odjeveni, nisu imali ni dokumente

Obojica muškaraca su, kako je potvrđeno, bila jako oskudno odjevena. Nosili su samo plitke tenisice, nisu imali jakne, a jedan od njih imao je samo gornji dio trenirke. Nisu, dakle, bili spremni na teške uvjete koji vladaju na Papuku i snježnu mećavu koja je zahvatila to područje.

Policija pokušava rasvijetliti kako su uopće, tako neopremljeni, mogli doći na lokaciju na kojoj su pronađeni, budući da u blizini nije pronađen nikakav automobil ni drugo prijevozno sredstvo.

Kod muškaraca nisu pronađeni ni dokumenti, zbog čega se u početku sumnjalo da se radi o migrantima te su ih identificirali tek članovi obitelji u bolnici.

Još uvijek se čekaju rezultati obdukcije, ali s obzirom na to kako su bili odjeveni, policija je gotovo uvjerena da su preminuli od posljedica smrzavanja.

"Nisu imali šanse"

"Ovdje je surovo, ovo je bio slučaj za pothlađivanje, veliki snijeg i veliki vjetar, nisu imali previše šanse ako nisu bili dobro organizirani", rekao je za HRT Miroslav Mesić, čuvar Parka prirode Papuk i član HGSS-a.

Park prirode Papuk u vrijeme pandemije uz planinarske grupe sve više posjećuju i neiskusni izletnici. Rendžeri i vodiči na raspolaganju su posjetiteljima svakodnevno.

"Iznimno je zahtjevan po pitanju planinarenja, o tome svjedoče i naši čuvari koji su svakodnevno na terenu i suočeni s brojnim izazovima koje Papuk pruža", ističe Alen Jurenac, ravnatelj JU Park prirode Papuk.

"Svim onima koji odlaze u planinu preporučujemo da se jave svojoj rodbini ili čuvarima u planinarskim domovima - kuda idu, kojom trasom idu. Preporučujemo da ne mijenjaju trasu", savjetuje dr. Dario Švajda, član medicinskog tima HGSS-a Požega.

Pročitajte više

 

Pročitajte više