ŠTO SE TO DOGAĐA U SABORU Oporba cijelu noć i jutro sabotira plan vladajućih: "HDZ ubija demokraciju"

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

VEĆ više od 24 sata traje rasprava u saboru. Zastupnici, doduše oni malobrojni, proveli su u saboru cijelu noć.

O čemu s toliko energije raspravljaju saborski zastupnici? O samima sebi.

Jučer nešto prije ponoći započela je rasprava o izmjeni saborskog Poslovnika.

HDZ pod svaku cijenu želi izmijeniti saborski poslovnik

HDZ, naime, pod svaku cijenu želi izmijeniti saborska pravila. Dokazuje to termin u koji su stavili raspravu o tom pitanju.

Žele ograničiti replike tako da svaki zastupnik po točki dnevnog reda može replicirati najviše tri puta, i to u trajanju od minute. Do sada su zastupnici imali na raspolaganju dvije minute.

Zastupnici koji se jave za povredu poslovnika mogli bi govoriti samo pola minute.

Stanke koje su zastupnici dosad koristili kako bi skrenuli pažnju na teme koje smatraju bitnima i kako bi kritizirali vladajuće, prema HDZ-ovom prijedlogu izmjena Poslovnika, odsad bi mogli tražiti samo između 13 i 14 sati.

Upravo su koristeći stanke u kojima su govorili o raznim pitanjima, pa i o bananama, oporbeni zastupnici, koji smatraju da im se izmjenama želi uskratiti pravo govora, uspjeli rastegnuti raspravu o izmjenama Poslovnika. U ovom trenutku na rasporedu su pojedinačne rasprave, a sve bi moglo potrajati još satima.

Sjednicu pratite uživo ovdje:

Gurnuli raspravu u sitne noćne sate

Osim samih izmjena Poslovnika, sporan je način na koji ih HDZ želi provesti, stavljajući raspravu u noćne sate. Oporba tu vidi jasnu namjeru.

"Radi javnosti i vas koji niste bili tu noćas što se odigralo... dogodio se jedan otpor oporbe namjeri vladajućih da u ponoć raspravljamo o izmjenama poslovnika. Dogodilo se da su mislili da će većina zastupnika otići i da ta rasprava prođe ispod radara. Međutim, mi smo uspjeli omogućiti da svi vi koji niste bili s nama možete sudjelovati u raspravi. Dogodilo se to da HDZ i partneri danas neće glasovati o izmjenama i javnost će puno više pratiti kakve to izmjene predlaže HDZ i što njima želi postići", rekao je u saboru Mostov Nikola Grmoja.

Grmoja kaže da nisu raspravljali sami o sebi, nego da su stanke koristili da bi govorili o konkretnim problemima građanima. Zahvalio je svim zastupnicima "koji su se borili za prava građana da se njihovi problemi čuju u saboru".

"Ovako se nije zasjedalo ni u ratno doba"

Slično je cjelonoćnu raspravu za govornicom komentirao i SDP-ov Arsen Bauk.

"Dočekali smo jutro, to se čini mi se nije događalo ni u ratno doba. Čini se da su izmjene poslovnika važne kao jedan dio ratnog plana", rekao je nešto prije 7 sati ujutro Arsen Bauk nakon još jedne stanke.

Podsjetimo, oporbeni zastupnici su nakon ponoći u više navrata apelirali od tada predsjedavajućeg Milijana Brkića da se rasprava koja je već debelo zagazila u noćne sate pomakne na petak, no Brkić ih nije poslušao.

Na mjestu predsjednika sabora kroz noć Brkić se smjenjivao s Reinerom, što je prilično bizarno jer je upravo HDZ-ov Željko Reiner, koji je ujedno i predsjednik saborskog Odbora za Ustav i Poslovnik, u ime predlagatelja predstavljao izmjene Poslovnika.

Reiner u isto vrijeme predsjedao saborom i predlagao izmjene poslovnika

Oporba je zbog toga nekoliko puta prigovorila, zbog čega je izbio i žestoki verbalni sukob, no Reiner se nije dao izgurati iz fotelje predsjednika sabora, a oporbi je poručio da se obrate odboru za Ustav.

Vilibor Sinčić je Reineru predložio kao predsjedavajući, u situaciji kada ga netko kao predlagatelja upita za neko pojašnjenje točke koju je predložio, samog sebe pozove pa da napusti predsjednički stol, ode na svoje zastupničko mjesto, uzme riječ, da pojašnjenje, a zatim se vrati za predsjednički stol, zahvali samom sebi i nastavi voditi sjednicu. Reiner je na to rekao da bi to bio cirkus.

Nešto prije 8 sati ujutro predsjedanje je preuzeo predsjednik sabora koji je dočekan pljeskom.

Ujutro se na Twitteru oglasio i predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

"HDZ guši i ubija demokraciju"

"HDZ pod okriljem noći guši i ubija demokraciju u Hrvatskoj. Metoda je to koje se ne bi posramili Hoxha, Staljin i Ceauşescu zajedno!", napisao je Bernardić.

HDZ, s druge strane, ne vidi nikakav problem u izmjenama poslovnika, a s obzirom na to da su ustrajali u tome da se rasprava ne prekine, problem očito ne vide ni u cjelonoćnoj raspravi.

"Smisao promjena Poslovnika je da se doprinese kvaliteti i dinamici rasprava, a posebno želimo potaknuti rad u saborskim odborima i da plenarni rad bude kruna onoga što se izbistrilo na odborima. Time se ni u kom slučaju, kako to neki misle, ne ograničava pravo govora zastupnika već se nastoji potaknuti zastupnike da izraze stavove, mišljenja i prijedloge kroz pojedinačne stručnije rasprave", branio je izmjene Poslovnika Reiner.

Reiner sazvao sjednicu odbora, ali nije pozvao Mostovce?

No da je stvar izmakla kontroli pokazalo se prilikom sazivanjem sjednice Odbora za Ustav i Poslovnik. Na nju navodno nisu bili pozvani Mostovci.

Na inzistiranje Mostovih zastupnika, objasnio kako su za izvjestitelje tog radnog tijela u saborskoj raspravi o izmjenama Poslovnika, uz njega "dodani" i zastupnici Marija Jelkovac i Marko Šimić (HDZ).

Reiner je rekao kako je danas sazvao telefonsku sjednicu Odbora i kako su obaviješteni svi članovi Odbora do kojih se moglo doći. "Većina je prihvatila da osim mene, Jelkovac i Šimić budu predstavnici predlagatelja", objasnio je Reiner.

''Sve mi je jasno, vladajući su zovnuli koga su htjeli, za ostale je linija bila u kvaru'', uzvratio je Božo Petrov (Most), nakon što su Mostovi zastupnici više puta ponovili da je prvotno za izvjestitelja Odbora bio određen jedino Reiner.

''U sabornici smo 26 sati a da nas nitko nije obavijestio o toj promjeni, to se napravilo iza leđa zastupnika'', izjavila je Ivana Lesandrić-Ninčević iz Mosta.

"Spremni smo ovako nastaviti i danas i sutra"

Rasprava koja je počela još jučer nastavila se, nakon pauze zbog glasanja o novoj predsjednici Povjerenstva za sukob interesa, i u popodnevne sate i još joj se ne nazire kraj.

"Spremni smo i danas i sutra nastaviti ovako, ako se ne postigne dogovor oko Poslovnika. Ako HDZ isforsira Poslovnik, ovo će biti tek početak... Bit će nemilih scena, igrate se s vatrom", prijetio je SDP-ov Gordan Maras.

SDP, kaže, nikada neće prihvatiti igrati po HDZ-ovim pravilima. "Ispisali smo više od 300 amandmana da pokažemo poziciji, Bačiću, Plenkoviću i društvu da se ne mogu tako ponašati", poručivao je Maras dodajući kako se stvari "ne mogu lomiti preko koljena".

Mostov Miro Bulj pojašnjavao je pak kako je cilj maratonske rasprave borba za slobodu govora. "Parlamentarna demokracija nije nametanje terora većine, nego pravo slobode govora", naglasio je Bulj.

Rasprave su prekidane i brojnim stankama, a teme o kojima je željela progovoriti oporba bile su šarolike: od štetnosti izgradnje LNG terminala na Krku do stanja u hrvatskom šahu i "mutnoj vodi" koja se prelila i na male sportove.

Nakon podnevnog glasovanja o raspravljenim točkama i izbora nove predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, pojedinačna rasprava o saborskom Poslovniku protegnula se i na poslijepodnevne sate.

Pročitajte više