Što se zaista dogodilo kad je Švedska pokušala uvesti šestosatno radno vrijeme?

Foto: 123rf

ŠVEDSKA je posljednje dvije godine provodila eksperiment sa šestosatnim radnim vremenom, piše BBC. Radnici su za istu plaću radili dva sata manje, a eksperiment je nakon dvije godine napokon gotov. Što Švedska na kraju ima od svega toga?

Jedna od onih koja se sada vraća na osmosatno radno vrijeme je dvadesetšestogodišnja medicinska sestra Emilie Telander. Ona radi u domu za starije osobe u Gothenburgu.

Ona je već počela s osmosatnim radnim vremenom i kaže da se osjeća umornije nego prije. Osim toga, ostaje joj manje vremena za kućne aktivnosti, a manje se druži i s 4-godišnjom kćerkom.

"Tijekom pokusa cijelo je osoblje imalo više energije. Mogla sam vidjeti da su svi sretni", dodaje.

Telander je jedna od 70 medicinskih sestara čiji je radni dan skraćen u ime eksperimenta. No, zbog činjenice da one skraćeno rade, ostatak sati zaposlene su dodatne medicinske sestre, da pokriju njihov izostanak.

Osim toga, stručnjaci su pratili sličan starački dom i njegove radnike koji su i dalje radili osmosatne dnevne smjene.

Rezultati istraživanja bit će objavljeni sljedećeg mjeseca, no već je sada jasno da su radnici koji su radili dva sata manje zadovoljniji svojim poslom.

Tijekom prvih osamnaest mjeseci skraćenog radnog vremena, radnici koji su bili dio eksperimenta manje su odlazili na bolovanja, a zabilježena je i veća aktivnost u radu s pacijentima.

No, nije malen broj kritičara ovog eksperimenta. Glavni razlog negodovanja jest cijena. Naime, riječ je o prilično skupom projektu s obzirom da se, da bi se nadomjestilo ljude koji rade skraćeno, zapošljavalo nove. Zaposleno je 17 medicinskih sestara, a to je grad koštalo dodatnih milijun i pol eura.

"Možemo li napraviti da cijela zajednica radi po ovom principu? Odgovor je negativan, to je skupo", kaže Daniel Bernmar, vijećnik iz lokalne stranke lijeve orijentacije.

No, dodaje da je riječ o eksperimentu koji je pokazao puno pozitivnih rezultata, od toga da je sedamnaest ljudi našlo posao do toga da se smanjio trošak koji se izdvaja na bolovanja.

Pročitajte više